Ziek op reis – 10 overlevingstips

Door 8 Nederlandse reisbloggers

Ziek worden is nooit leuk, maar ziek op reis kan extra vervelend zijn. Slechte hygiëne, een ander klimaat, bedorven voedsel. Deze 10 Nederlandse reisbloggers weten er alles van en geven je tips om te overleven.

1. Laat iemand weten dat je ziek bent.

Zorg er voor dat je altijd iemand op de hoogte stelt wanneer je ziek bent, helemaal als je alleen op reis bent. Iemand op je kamer, een reisgenootje of iemand die in het hostel werkt. Lisette van Travellust weet hoe vervelend het is om goed ziek te worden op reis.

“In Laos ben ik doodziek geworden van – waarschijnlijk – een verkeerde maaltijd. Ik hield niets binnen. Vijf dagen lang kreeg ik nog geen slokje water door mijn keel en leefde ik van kleine slokjes cola, zo nu en dan een zakje chips (de enige twee dingen die mijn maag wel kon verdragen) en uhm.. wc-rollen.”

TIP van Lisette: De kans is groot dat je ziek wordt op reis, vooral als je gaat backpacken in een land dat qua hygiëne en voeding ver van Nederland af staat. Zorg ervoor dat je niet alleen bent en zorg altijd voor een goed gevulde reisapotheek in je backpack!

Ziek worden op reis markt
Spoel groente en fruit van de markt goed af. Foto: Carli Jeen

2. Zorg dat je niet uitdroogt

Uitdroging komt veel voor op reis. Bekende bestemmingen hebben vaak een hogere luchtvochtigheid en liggen een stuk dichter bij de evenaar. Omdat je de hele dag bezig bent kun je wel eens vergeten goed te drinken. Huisarts Wouter vertelt hierover:

“Probeer kleine dingen te eten met gevarieerd zout en suiker. En drink veel water. Cola werd altijd gezien als een alternatief voor ORS. Dit doordat het heel veel suiker bevat, overal te koop is en effect leek te hebben. Cola is niet beter dan ORS, maar bij gebrek aan iets beter kun je dit gebruiken.” 

3. Trakteer jezelf op een beetje extra comfort

Als je ziek bent is een goede nachtrust natuurlijk onmisbaar. Iets extra’s uitgeven voor een privé kamer kan dan best een goede beslissing zijn. Daisy van Soetkees weet dat een beetje extra comfort als je ziek bent geen overbodige luxe is.

“In San Diego werd ik ziek, op mijn verjaardag nog wel! Verschrikkelijk wat voelde ik me beroerd. Geluk bij een ongeluk is dat we, omdat het mijn verjaardag was, een luxe suite hadden geboekt in het HardRock Hotel.”

TIP van Daisy: Naast een goede nachtrust wil je ook wat blijven eten als je op reis ziek bent. Houd je niks binnen? Eet rijst! Serieus, het helpt echt. Al voel je je nog zo ellendig, een beetje rijst is dé manier om toch wat te eten en je knapt ervan op!

4. Zorg voor een goede reisapotheek

Onderweg kun je de meeste medicijnen gewoon kopen, maar toch is het fijn om de belangrijkste middelen bij je te hebben. Vooral als je onverwachts buikgriep krijgt, sla je een bezoekje aan de lokale apotheek liever over. Anouk van My Delicous Journey is daarom altijd voorbereid. Bekijk ook onze reisapotheek.

“Helaas heb ik niet zo’n sterke maag en darmen. Ziek worden gebeurt dus met enige regelmaat van eten dat ik niet ken… pilletjes innemen en doorgaan maar weer.”

TIP van Anouk: Neem altijd middelen tegen hoofdpijn, buikpijn en buikgriep mee. Vaak helpen deze als een paardenmiddel en kun je snel weer op pad. Kijk wel uit dat je niets ernstigs onder de leden hebt…

5. Weet wat de gezondheid risico’s van een gebied zijn

Reizen neemt gezondheid risico’s met zich mee die je thuis niet hebt. Hoogteziekte, reizigersdiaree, Malaria … weet waar je heen gaat zodat je je op eventuele ziektes kan voorbereiden. Zo ervoer Natalie van Hasta la Proxima de invloed van de natuur.

“Ik ben nooit heel ziek geweest op reis. Telt hoogteziekte ook? Want dat heb ik voor het eerst écht ervaren in Peru…”

TIP van Nathalie: Zorg dat je iemand bij je hebt die voor je kan zorgen en breng eventueel een bezoek aan een goed aangeschreven dokter (privé klinieken als die er zijn). En blijf water drinken

6. Schakel op tijd een dokter in

Wacht niet te lang af met naar een dokter te gaan. Waar je thuis misschien af zou wachten, moet je er op reis rekening mee houden dat je in een hele andere omgeving bent met een ander klimaat, lokale ziektes, voedsel en hygiëne. Elisa van Lies Rond de Wereld wilde liever geen dokter inschakelen, maar was blij dat zij dit we deed.

“Ik ben helaas wel eens ziek geweest op reis, uitgedroogd in Egypte. Dom natuurlijk. Bang om naar het ziekenhuis te moeten belde ik toch maar een dokter, die mij vervolgens in de hotelkamer aan het infuus legde.”

TIP van Elisa: Als je echt ziek bent, schakel dan altijd een dokter in. Wacht vooral niet te lang, dit kan zomaar je hele vakantie verpesten.

7. Sluit een goede reisverzekering af

De kans dat je op reis ziek wordt is nou eenmaal groter dan wanneer je thuis bent. Een goede reisverzekering die ziektekosten vergoed is dan ook geen overbodige luxe. Shirley van Endless Dutch Journey kwam er achter hoe belangrijk dat is.

“Ja, toevallig zit ik nu aan 2 antibiotica kuren na het bezoeken van Myanmar. Waarschijnlijk heb ik een bacterie of parasiet in mijn lichaam zitten die er uit moet!”

TIP van Shirley: Zorg voor een goede reisverzekering en meld het direct wanneer je naar het ziekenhuis moet. Dit heeft er bij mij voor gezorgd dat ik helemaal niks hoefde te betalen.

8. Neem je rust

Op reis kun je op de meest onverwachtse momenten ziek worden. Vaak nemen we de signalen van ons lichaam niet te serieus omdat we door willen. Toch blijft rust dé manier om snel te herstellen. Roëll van We Are Travelers werd wel heel onverwachts ziek op reis.

“Ik ben jammer genoeg wel een ziek geweest op reis… Van een verse kokosnoot waarin super lekker prikkelend kokossap zat. Die was dus overduidelijk bedorven, maarja… wist ik veel!”

TIP van Roëll: Zorg altijd dat je voldoende medicijnen bij je hebt en dat wanneer je ziek wordt je voldoende tijd hebt om uit te rusten.

9. Zorg voor de juiste vaccinaties

Als backpacker reis je op een andere manier dan de gemiddelde vakantieganger. Je bevind je meer onder de lokale bevolking en eet en drinkt vaker lokaal voedsel. Zorgen voor de juiste vaccinaties is dan ook extra belangrijk, al garandeert dit helaas niet dat je ook niet ziek wordt. Edith van Travel Create Repeat werd in Gambia ziek omdat je leefde onder de lokale bevolking.

“Ik word echt bijna nooit ziek op reis. Maar toen ik voor mijn studie in Gambia woonde, was ik dagenlang geveld door het drinken van lokaal water. Ik heb huilend mijn moeder opgebeld… Zo erg was het.”

10. Stel het thuisfront op de hoogte

Ben je echt flink ziek? Dan is het altijd goed om het thuisfront op de hoogte te stellen. Kisten van Travelaar deed dit toen zij tijdens haar vakantie ziek werd.

“Tijdens onze reizen door Azië gek genoeg niet echt. Wel tijdens een vakantie in Bulgarije in 2011. Voedselvergiftiging. Nooit ben ik zo ziek geweest en nog steeds heb ik er af en toe last van.”

TIP van Kirsten: Wanneer je ziek wordt is het belangrijk om iemand in te lichten. Helemaal als je alleen op reis bent, is het fijn als thuis iemand van de situatie af weet.


Tweet
Share
+1
Pin it
Gerelateerde producten:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *