De Whitsundays, Australië

Een complete travel guide voor backpackers.

Vraag het elke backpacker die ooit in Australië geweest is en je zult hetzelfde antwoord krijgen: De Whitsundays in Australië kun je niet overslaan! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor een trip naar deze prachtige eilanden.

Wat zijn de Whitsundays?
De Whitsundays is een eilandgroep van 74 eilanden aan de oostkust van Australië, met elk toegang tot de Great Barrier Reef. Het grootste en meteen ook het meest bekende eiland is Whitsunday Island. Hier vind je ook Whitehaven beach, dat in 2015 door Lonley Planet werd uitgeroepen tot mooiste strand van Australië.

De Whitsundays liggen midden in de Great Barrier Reef en is dus onder water net zo mooi als boven water. Je kunt hier eindeloos duiken en snorkelen. Op de eilanden vind je naast parel wille stranden, nationale parken met wandelroutes naar mooie uitzichtpunten.

backpackkit backpacken withsundays
Uitzicht op Whitehaven beach.

Hoe kom je er?
Als backpacker begint je trip naar de Whitsundays meestal in het kleine backpackers plaatsje Airlie Beach in Queensland. Dit plaatsje staat vol met hostels, restaurant, bars en clubs voor backpackers. Het is de plek waar backpackers verblijven voor en na een trip naar de Whitsundays. Vanuit Airlie Beach kun je twee dingen doen; met een ferry naar een van de hoofdeilanden en daar verblijven in een resort of kamperen, of met een tour voor 1, 2 of 3 dagen door het gebied varen. De meeste backpackers kiezen voor een boottrip van 2 nachten, maar ook kamperen op een van de eilandjes wordt steeds populairder. Als je de tijd hebt is een combinatie van de twee natuurlijk helemaal mooi.

Als je wilt varen kun je als backpacker kiezen voor verschillende boten, van luxe jachten tot intieme catamarans en natuurlijk de party boten voor backpackers. Je kunt deze trips gemakkelijk boeken in Airlie Beach, maar ook in andere hostels langs de oostkust van Australië en online. Populaire backpack boten, zoals de party boot Atlantic Clipper, kunnen namelijk al vol zitten als je wacht tot je in Airlie beach bent.

backpackkit backpacken withsundays
Kamperen op de Whitsundays.

Wanneer en waar?
De beste reistijd om de Whitsundays te bezoeken, is van mei t/m oktober. Daarna is het erg heet, regent het veel en heb je ook meer kans de gevaarlijke kwal de Marine Stingers tegen te komen.

Je kunt op de Whitsundays dus voor verschillende vormen van accomodatie kiezen, maar hostels zijn er maar weinig. Kies je voor een meerdaagse cruise, dan is je overnachting natuurlijk inbegrepen. Ook kun je in Airlie Beach in een hostel verblijven en vanaf daar de eilanden bezoeken.
Een echte aanrader is kamperen op de Whitsundays. Dit kan op een aantal eilanden, waaronder Whitsunday Island, Henning Island en Hook Island. Let wel op dat reserveren van te voren in de meeste gevallen verplicht is, je een kampeer vergunning nodig hebt. Ook zijn er geen bureau’s die je kampeertrip voor je kunnen regelen, dus de kampeerspullen, tickets voor de taxi’s en je kampeervergunning moet je zelf aanschaffen. Het leuke aan kamperen is dat alle dagjes mensen rond 15.00 uur van het eiland vertrekken en je daarna dus het strand helemaal voor jezelf hebt!

backpackkit backpacken withsundays
Genieten op Whitsunday Island.

Wat kost backpacken op de Whitsundays?
Hoe je je tijd doorbrengt op de Whitsundays bepaalt natuurlijk erg wat de kosten zijn. Zo lopen de prijzen voor een cruise op het moment van het schrijven van dit artikel uiteen van 100 euro voor een dag cruise, tot 350 euro voor 2 nachten.

Als je wilt gaan kamperen op een van de eilanden van de Whitsundays, dan zijn je voornaamste kosten voor de boot ernaar toe. Zo liggen de prijzen voor een retourtje naar een van de eilanden van 45 tot 105 , afhankelijk van het eiland. In principe geldt; hoe verder het eiland, hoe duurder het bootticket. Het voordeel van de watertaxi, is dat je voldoende water meekrijgt. Kamperen zelf is erg voordelig en doe je al voor zo’n 4 euro per persoon per nacht.


Backpackkit samen met:
backpackkit backpacken anouk stijn

Anouk en Stijn

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Anouk en Stijn van 2AroundtheGlobe. Dit Nederlandse stel reist momenteel de wereld rond en bezocht onder anderen de Whitsundays. Volg Anouk en Stijn op Instagram, voor meer mooie beelden van hun wereldreis.

2aroundtheglobe
Tweet
Share
+1
Pin it
Gerelateerde producten:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *