Trekking naar het Annapurna Base Camp in Nepal

Travel guide voor de 7-daagse route voor backpackers

‘Ga je een trekking doen?’, is de eerste vraagt die je gesteld wordt zodra je landt in Kathmandu. Nepal, het geboorteland van Buddha, staat bekend om haar rijke cultuur, vriendelijke inwoners en uiteraard de Himalaya. In deze travel guide delen we onze ervaringen en geven we 10 handige tips voor onervaren trekkers.

Azië, maar dan anders

Backpackers komen naar Nepal voor de bergen. Dit is een heel ander type backpackers dan je gewend bent van Azië. Minder zuipen, meer wandelen. Iedereen, van beginner tot pro, kan een trekking doen. De meest bekende zijn de trekkingen naar Everest Base Camp, Annapurna Base Camp en Annapurna Circuit. Afhankelijk van de route kun je 5 tot 30 dagen lopen. Onderweg eet en slaap je in lodges in verschillende bergdorpjes. Een geweldige manier om Nepal te ervaren!

Waarom Annapurna Base Camp?

Er zijn 3 redenen waarom je voor de Annapurna Base Camp, afgekort ABC, trekking kunt kiezen:

  1. Je hebt weinig tijd.
  2. Je bent in (de buurt van) Pokhara.
  3. Je bent een onervaren wandelaar.

Met of zonder gids?

Samen met een Spaanse vriendin die ik in Kathmandu had ontmoet, besloot ik om de trekking zonder gids of porter (iemand die je spullen draagt) te doen. Twee meiden, helemaal alleen in de Himalaya… Is dat wel een goed idee? Ja! We hebben een topervaring gehad dankzij de vrijheid om onze eigen route, tempo, eet- en slaapplekken te bepalen. Daarnaast hebben we ongeveer € 500 per persoon bespaard, wat als backpacker altijd mooi is meegenomen.

Backpacken in Nepal brug
Het begin van de trek naar Annapurna Base Camp

7 uur lopen per dag

Er zijn verschillende start- en eindpunten van de ABC-trekking. Veel trekkers starten in Nanyapul, maar wij kozen ervoor om de bus naar het hogergelegen Kimche te nemen. Vanaf Pokhara duurt de busreis ongeveer 4 uur. Was wel de meest bumpy ride die ik tijdens mijn hele reis heb gehad. We waren blij dat we eindelijk mochten gaan wandelen!

De eerste dag zijn we rustig aan begonnen en hebben we 4 uur gelopen. Maar gemiddeld liepen we zo’n 7 uur per dag. Uiteraard met veel pauzes. Vooral na de eindeloze trappen die de ABC-trekking heeft. Wel goed voor de billen!

Hoewel het destijds (februari) winter was, hebben we overdag vaak in onze t-shirts gelopen. Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt natuurlijk. Ook het landschap verandert van groene naaldbomen naar rotsachtige valleien tot uiteindelijk een dik pak sneeuw. Uiteindelijk na 4 dagen wandelen, bereikten we Annapurna Base Camp op 4.130 meter hoogte!

Backpacken in Nepal aankomst
De aankomst in het Annapurna Base Camp op 4130 meter hoogte!

Mooiste zonsopgang ooit

We hadden enorm veel geluk met het weer. Hoewel het sneeuwde toen we naar de eindpunt liepen, klaarde het de volgende ochtend op en hadden we een strakblauwe lucht. Ik heb nog nooit zo’n mooie (en koude, bij -15) zonsopgang gezien! Alsof ze in vuur en vlam stonden, kleurden de witte bergtoppen oranje. Wat waanzinnige beelden opleverde.

Backpacken in Nepal zonsopkomst
De zon vult de besneeuwde toppen met een prachige gloed.

De weg terug

We besloten een iets andere route terug te nemen via de hot springs in Jhinu. Deze natuurlijke warmwaterbronnen zijn perfect om je spieren te ontspannen. Want spierpijn heb je! Op de 7e dag namen we een jeep terug naar Pokhara en hebben we een fantastisch afscheidsdiner gehad met de groep mensen die we tijdens onze trekking hadden ontmoet. Een legendarische avond!

Route naar ABC

Je kunt verschillende routes nemen richting Annapurna Base Camp. Variërend van 7 tot 12 dagen. Deze route is het meest populair en duurt 7 dagen in totaal:

  • Heenweg: Kimche – Kimrong Kohla – Bamboo – Deurali – ABC
  • Terugweg: ABC – Bamboo – Jhinu

De heenweg duurde 4 dagen en de terugweg 3, natuurlijk omdat je terug bergafwaarts gaat. Maar vergis je niet: de trappen kunnen erg glad zijn waardoor je voorzichtig aan moet doen. Zorg ook voor voldoende voeding en bekijk voor vertrek de reisapotheek.

Backpacken in Nepal sneeuw
Een van de vele prachtige uitzichten op de route.

10 tips voor beginners

Ben je een onervaren trekker? Geen zorgen! Met deze tips ben je alvast goed voorbereid op een trekking in Nepal:

  • Budgettip: koop je trekking gear in Kathmandu in plaats van Pokhara, daar is het veel goedkoper en heb je meer keuze.
  • Laat je bagage achter: neem alleen mee wat je echt nodig hebt en laat de rest veilig achter bij je hostel.
  • Koop je trekkers permit zelf: je moet een trekkers permit (TIMS) hebben om de bergen in te mogen. Er zijn heel veel tussenpersonen die ze aanbieden maar je kunt de permit het beste direct bij de Nepal Tourism Board kopen.
  • Huur wandelstokken: nee, dit is niet voor fanatieke Nordic Walkers. Wandelstokken zijn ideaal om je gewicht te verdelen en je evenwicht te bewaren.
  • Ga in het laagseizoen: het laagseizoen in Nepal is van november t/m maart waardoor de trekkingroutes veel rustiger zijn. Je hebt hierdoor meer keuze in lodges en vaak goedkopere prijzen voor kamers (soms zelf gratis als je ook ontbijt en avondeten afneemt). Wel is het aan te raden om een slaapzak te huren als je in de winter gaat.
  • Ga zonder gids of porter: kies voor avontuur! Verwacht geen perfecte bewegwijzering maar met de handige maps.me app is het onmogelijk te verdwalen. Plus je ontmoet heel veel leuke mensen onderweg waarmee je kunt wandelen!
  • Het is geen wedstrijd: loop rustig en neem genoeg pauze. Vanaf 2.500 meter kun je namelijk hoogteziekte krijgen.
  • Sla snacks in: je beweegt de hele dag, dus je verbrandt enorm veel energie. Om dit aan te vullen, moet je veel noten, mueslirepen en -heel vervelend- chocola eten. Sla daarom veel snacks in in Pokhara of Kathmandu. En onthoud: hoe hoger je komt, hoe hoger de prijzen.
  • Koop waterzuiveringstabletten: je kunt het kraanwater in Nepal niet drinken, maar met een tablet wel! Zo kun je overal je waterfles bijvullen. Een alternatief is de Lifestraw, een filter om vervuild water te kunnen drinken.
  • Go vega: het eten van vlees wordt in sommige bergdorpen als een belediging ervaren. Al staat het vaak nog wel op het menu. Doe de inwoners (en dieren) een plezier en bestel lokale, vegetarische gerechten. Ook minder kans om ziek te worden!

Hoogtepunt

De Annapurna Base Camp-trekking is absoluut een van de hoogtepunten van Nepal. Veel backpackers komen naar Nepal voor de Vipassana (stilteretraite) maar urenlang wandelen is ook als mediteren. Daag jezelf uit en ga de Himalaya in!

 


Backpackkit samen met:
Sanne Heil - Backpackkit

Sanne Heil

Sanne reisde 5 maanden lang door Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië en Nepal. Bevangen door het reisvirus, deelt ze haar ervaringen op Backpackkit. Naast backpacker is Sanne ook tekstschrijver en content marketeer.

Meer blogs door Sanne
Tweet
Share
+1
Pin it
Gerelateerde producten:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *