Veiligheid op reis

Alles wat je moet weten over backpacken en veiligheid

We denken er liever niet over na, maar het is nou eenmaal zo dat we onszelf tijdens het backpacken nog wel eens in onveilige situaties bevinden. Vaak gaat het gelukkig om kleine dingen en is onze fysieke veiligheid zelden in gevaar. Toch kan het geen kwaad om een beetje voorbereid te zijn en eens stil te staan bij je veiligheid tijdens het backpacken. Wereldreiziger en kinderrechten specialist Carrie zette voor Backpackkit wat tips op een rij.

De twee basisregels:

Maak geen aannames en informeer je goed – Je kunt er niet vanuit gaan dat in zijn algemeenheid bepaalde dingen (on-)veilig zijn. Dit verschilt per uur van de dag, plaats en andere omstandigheden.

Vertrouw je onderbuikgevoel –
Cliché, maar waar. Ruik je onraad? Wacht het niet af.

backpacken backpackkit veiligheid
Sneeuw apen in Kutchan-chō, Japan door Matthew Kane.

Backpacken en veiligheid; must do’s voor je op reis gaat

Belangrijke documenten Maak kopieën van belangrijke documenten, die je mee kunt nemen en bij vrienden/familie achter kunt laten. Scan je belangrijke documenten ook in en sla deze op in bijvoorbeeld je e-mailbox. Zo kun jij, of iemand anders die jou kan helpen op afstand, er altijd makkelijk bij.

Registratie Buitenlandse ZakenZorg dat je je aanmeldt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als er iets in het land gebeurd, zoals een conflict of een natuurramp, weten zij dat jij in het land bent. Download de reisadviezen-app op je telefoon en zorg dat je het gewone nummer en het noodnummer van de ambassade in je telefoon hebt opgeslagen.

Verzekering Bewaar je polis digitaal in je e-mailbox, Dropbox, of Cloud, zodat je er makkelijk bij kunt. Zorg dat je weet waar je wel en niet voor verzekerd bent. Ga je langer dan drie maanden op reis? Je gewone reisverzekering dekt dat meestal niet. Dit geldt ook voor werken in het buitenland.

Ga je naar een onveilig/instabiel gebied: zorg voor een speciale reisverzekering die ook risico’s als ontvoering, terrorisme et cetera dekt. Dit kan ook al het geval zijn als je naar Oost-Turkije of Kenia gaat en is afhankelijk van de activiteiten die je gaat ondernemen. Laat je goed adviseren!

Gezondheid Schrijf voorin je vaccinatieboekje welk bloedtype je hebt. Als je je bloedgroep niet weet; laat die testen. Dit kun je bij de huisarts en GGD laten doen.

backpacken backpackkit costa rica
Backpacken in Montezuma, Costa Rica

Backpacken en veiligheid; tijdens je reis

Gezondheid Een praktische tip, is om alleen gesealde flesjes water te drinken (al wordt hier soms ook mee gesjoemeld) en vermijd ijs in je drinken. In de ene stad is het water niet drinkbaar, in de andere stad weer wel. Vraag rond en let op: ‘goed water’ voor lokale mensen is niet altijd water waar wij ook tegen kunnen. Bij twijfel: niet drinken.

Vervelend maar waar: drankjes van vreemden aannemen is toch echt niet altijd een goed idee. In drankjes met een blauwe gloed, felblauwe cocktails, kan GHB worden gedaan.

Criminaliteit Ikzelf zorg altijd voor een klein portemonneetje en spreid het risico. Ik heb losgeld in mijn zak zitten, wat ik zo weg kan geven als iemand er om vraagt of me overvalt, zonder de rest kwijt te zijn. Ook stop ik, bijvoorbeeld als ik uit ga, ‘noodgeld’ weg tussen mijn ondergoed.

Lat als je gaat pinnen op of de pinautomaat er goed uit ziet en neem iemand mee die op de uitkijk kan. Probeer een pinautomaat te vinden met een hokje er om heen zodat niemand mee kan kijken. Probeer een dergelijk hokje te vinden in een druk deel van de stad en niet in een verlate steegje. Let op of je achtervolgd wordt door iemand. Let op: je wordt minder snel bij de automaat overvallen, waar vaak camerabewaking is, maar juist drie straten verderop, als je in een steeg loopt.

Autoriteiten We zijn het in Nederland niet altijd gewend, maar neem ‘nee’ of ‘dat iets niet kan’, niet altijd meteen aan van autoriteiten en betaal niet zomaar iets. Soms is het pure bluf. Blijf altijd rustig en beleefd, vraag naar de reden en vertel dat de regels die jij kent toch echt anders zijn. Tenzij je natuurlijk een dreigend iemand tegenover je hebt. Dan geldt algemene regel 1 weer: vertrouw je onderbuikgevoel, geef wat ze willen en zorg dat je je uit de voeten maakt.

Van A naar B
Plan je route voordat je de deur uitgaat. Laat anderen weten waar je bent en waar je naar toe gaat. Neem altijd het kaartje/telefoonnummer van je verblijfplaats mee. Als je gaat hiken of wandelen; doe dat niet alleen. En laat ook weer anderen weten waar je bent en wat je gaat doen.

Vraag bij aankomst in een nieuw land of nieuwe stad, in je hostel of aan een lokaal persoon hoe het werkt met taxi’s. Rijden ze op meter? Welke taxi’s zijn veilig (en welke niet)? Kun je ze op straat gewoon aanhouden? Waar moet je op letten?

Hetzelfde geldt voor de bussen: welke zijn veilig? Gaat je bagage in een laadruimte of kun je het bij je houden? En als het in de laadruimte gaat, krijg je dan een bewijsje? Zorg da je je waardevolle spullen bij je op schoot houdt – en ook zeker niet tussen je benen op de grond. Als je je bagage in een rek boven de stoelen kwijt kunt, zorg dan dat je het niet recht boven je hoofd legt, maar vóór je, zodat je je bagage kunt zien.

backpacken backpackkit veiligheid
Arches National Park in de Verenigde Staten door Dino Reichmuth

Houding Loop doelgericht, alsof je er al jaren loopt. Ook als je geen idee hebt waar je heen gaat. Probeer dan een veilige plek te zoeken, een cafeetje of iets dergelijks, waar je rustig kunt zitten en op de kaart kunt kijken. Loop niet zoekend rond op straat.

Probeer de lokale taal machtig te worden, al zijn het maar een paar woorden! Dat breekt het ijs en daarmee maak je makkelijker contact met mensen.

KledingOp safari of in de jungle kun je het beste lichte, onopvallende en allesbedekkende kleding dragen. Dit houdt muggen van je af (zwart trekt aan) en zorgt er voor dat je niet verbrandt. (Bovendien, als je op safari gaat, schrikt het de dieren niet af!)

Ga je tropische gebieden in of de akkers op: draag altijd (dikke) sokken in je (dichte, het liefst wat hogere) schoenen en draag deze over de pijpen van je lange broek. Zo zorg je dat muggen, slangen en andere dieren je niet zomaar kunnen prikken of bijten.

DierenJe backpack op de grond leggen en/of deuren open laten staan waar je slaapt is geen goed idee. Zo kunnen spinnen, slangen en ander ongedierte in je spullen kruipen. Zo had ik een keer een boa in mijn backpack (echt waar!).

Check voordat je je schoenen aantrekt of in je bed kruipt, of er niet iets anders in is gekropen.

Culturele gebruiken Let op wat anderen doen en vraag: wat is gebruikelijk? Wat kan niet? Voetzolen laten zien, hoofden van kinderen aanraken, mensen direct aanspreken op dingen…Je kunt niet altijd alles weten van elke cultuur, maar in mijn ervaring stellen mensen het op prijs en vinden ze het niet erg als je ernaar vraagt. Dat laat zien dat je je best doet om je aan te passen.

Calamiteiten
Een praktische tip die ik van een VN-medewerker kreeg, is dat je in je hotel altijd de deuren tot aan je hotelkamer moet tellen, voor als er brand uitbreekt bijvoorbeeld. Mocht er zoiets voorkomen, zorg dan ook dat je je deur open laat, zodat je altijd terug kunt, mocht je niet buiten kunnen komen.

Zorg voor voldoende water en voedsel in huis en een altijd gevulde benzinetank van de auto, mocht er ineens schaarste zijn, een conflict uitbreken of iets anders gebeuren. Dit geldt zeker voor instabiele gebieden, maar ook als je in een afgelegen gebied gaat reizen of op safari bent en zomaar ineens dagen geen andere mensen tegenkomt. Het kan ook het overwegen waard zijn om een satelliettelefoon te kopen.

Vrouwen Ik moet er zelf ook nog steeds aan beginnen, maar een cursus zelfverdediging kan nooit kwaad!


Backpackkit samen met:
Backpackkit Veiligheid Carrie

Carrie van der Kroon

Carrie is internationale kinderrechtenspecialist. Maandenlang verbleef zij in inheemse en rurale gebieden in Latijns-Amerika om onderzoek te doen. Carrie werkt nu voor Defence for Children International – ECPAT international, een internationale kinderrechtenorganisatie. Voor Backpackkit geeft zij advies over backpacken en veiligheid.

Lees meer op haar website of volg Carrie op twitter: @carrievdkroon

Bekijk de website van Carrie
Tweet
Share
+1
Pin it