Reisvaccinaties

Alles wat je moet weten over backpacken en vaccinaties

Er zijn 4 vaccinaties die elke backpacker eigenlijk moet hebben. Waar je ook heen gaat en hoe lang je ook gaat. Dorine van de GGD vertelt welke vaccinaties dat zijn en waarom deze juist zo belangrijk zijn voor backpackers.

De 4 ‘must have’ vaccinaties voor backpackers:

Hepatitis A

Het vaccineren tegen Hepatitis A is belangrijk omdat dit virus gewoon heel erg veel voorkomt op de wereld. Hepatitis staat voor besmettelijke geelzucht.

Dit virus loop je op door het in contact komen met verontreinigd voedsel en water. Het virus komt voor in ontlasting en komt in voedsel of drinkwater terecht door het onhygiënisch bereiden ervan.
Het virus veroorzaakt een infectie van de lever wat ervoor zorgt dat je geel gaat zien en je ernstig ziek voelt.

De vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit een serie van 2 vaccinaties met 1 jaar ertussen en beschermt 25 jaar.

Hepatitis B

Het vaccineren van Hepatitis B wordt backpackers sterk aangeraden.

Dit virus loop je op door bloed-bloedcontact, bijvoorbeeld bij het laten zetten van tatoeages of piercings; onveilig seksueel contact; het gebruik van gebruikte scheermesjes bij een kapper in landen waar de hygiëne te wensen overlaat. Daarbij is de gezondheidszorg in veel landen niet zo veilig als in Nederland en zou je het virus kunnen oplopen door onveilige medische handelingen, denk daarbij aan bloedtransfusies of het moeten hechten van een wond.

backpacken backpackkit vaccinaties
Het Holi festival in India door Shubham Sharma

Het risico op het oplopen van Hepatitis B is hoger in landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Hepatitis B is net als Hepatitis A een infectie aan de lever, maar je kunt drager worden van deze ziekte. Als drager maak je zelf de ziekte door en blijft het virus actief in je lichaam waardoor je anderen kunt besmetten.

Na een volledige serie van vaccinatie
in maand 0,1 en 6 gaat men ervan uit dat je levenslang beschermd bent. Wil je dit zeker weten, dan kun je laten testen of er genoeg antistoffen gevormd zijn in het lichaam.

Ga je naar een land waar je niet zeker bent van de hygiëne in ziekenhuizen? Neem dan voor de zekerheid een naalden setje mee, zodat je altijd steriele naalden bij de hand hebt.

DTP

Het vaccineren tegen DTP wordt voor iedereen (en voor backpackers extra) aangeraden. DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio. Voor backpackers wordt deze vaccinatie vooral aangeraden vanwege de Tetanus. Tetanus is een ernstige besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie.

Tetanus loop je op door vuil in een wond, bijvoorbeeld na contact met straatvuil.

Difterie loop je op door indirect contact tussen mensen (niezen of hoesten), direct contact tussen mensen (zoenen, aanraken van een besmette wond), contact met besmette dieren (honden, katten, runderen, paarden, geiten en schapen) of het drinken van rauwe, ongepasteuriseerde melk

Ook Polio (kinderverlamming) komt in de wereld helaas nog voor, dus ook daar moet je je tegen beschermen. Difterie wordt ook veroorzaakt door een bacterie.

In Nederland ben je, als je na 1950 geboren bent, waarschijnlijk tegen DTP gevaccineerd. Wanneer je voor je reis deze vaccinatie herhaalt, ben je weer voor 10 jaar beschermd. Mocht je niet eerder zijn gevaccineerd tegen DTP, dan wordt aangeraden je 2 keer voor je reis en 1 keer na je reis te laten vaccineren (0,1 en 6 maanden)

backpacken backpackkit vaccinaties
Hanoi, Vietnam door Alice Young
Rabiës

Rabiës (ook wel hondsdolheid genoemd) is een ernstige (dodelijke) virusinfectie van de hersenen.

Rabiës loop je op door een bijt, krab of lik van een besmet dier. Dit kan zowel een huisdier als een wild dier zijn. Reizigers worden veel besmet door honden, katten, vleermuizen en apen (die bijten als je zich in het nauw gedreven voelen).

Het vaccineren tegen Rabies geeft een basisbescherming. Deze basisvaccinaties, die je voor je reis haalt, zijn 3 vaccinaties die strikt genomen moeten worden op dag 0, 7 en 21. Wanneer je op reis gebeten, gekrabd of gelikt wordt, heb je geen anti-serum meer nodig, maar moet je alsnog zo snel mogelijk een vaccinatie halen, het liefst binnen 24 uur.

Er zijn ook aanvullende vaccinaties voor risicogebieden of als je lang op reis gaat. De volgende vaccinaties kun je overwegen. Aan te raden is advies te vragen aan je huisarts of bij de GGD.

Gele koorts

Gele koorts (yellow fever) is een ernstige infectieziekte, die bloedingen, koorts en geelzucht kan geven. Vandaar de naam “gele koorts”. Het virus komt alleen voor in Afrika en delen van Zuid- en Midden Amerika. Laat je goed informeren bij de huisarts of GGD of je voor jouw reis een Gele koorts vaccinatie nodig hebt. In sommige landen is een vaccinatie voor Gele koorts verplicht. Andere landen verplichten een vaccinatie wanneer je kort daarvoor in een land bent geweest waar Gele koorts voorkomt, of als je een tussenstop maakt in een land waar Gele koorts veel voorkomt. Je vindt deze informatie per land op onze landen pagina.

Gele koorts loop je op door
een mug die het Gele koortsvirus overdraagt door een steek. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.

De vaccinatie voor Gele koorts beschermt 10 jaar.

TBC

Een vaccinatie tegen TBC wordt aangeraden bij een reis van 3 maanden of langer. De ziekte wordt veroorzaakt door de Tuberkelbacterie en veroorzaakt vooral ontstekingen aan de longen. TBC is erg besmettelijk.

Je loopt TBC op door direct contact met besmette personen (via hoesten of niezen). Voor TBC kun je worden gevaccineerd, maar je kunt ook een TBC test laten doen. Deze wordt voor en na je reis gedaan, zodat bekeken kan worden of je de ziekte hebt opgelopen.

Lees verder voor informatie over Malaria en de Reisapotheek.


Backpackkit samen met:
backpacken backpackkit vaccinaties

Dorine

Dorine van GGD regio Utrecht geeft advies over vaccinaties voor backpackers. Zelf heeft ze ook de enige ervaring in het buitenland, als vrijwillig verpleegkundige. Zo werkte zij in 1987 voor 3 maanden in Burkina Faso bij een actie tegen Polio. Daar werd op dat moment nog niks tegen Polio gedaan waardoor veel kinderen overleden nog voor ze 5 jaar waren. Met koelboxen vol vaccins, ging Dorine in een team van vrijwilligers en opgeleiden locals kleine kliniekjes door het hele land af om kinderen in te enten.

Bezoek de website van de GGD
Tweet
Share
+1
Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *