Reisverzekering

Alles wat je als backpacker moet weten over reisverzekeringen

Je reis is geboekt en de voorpret kan beginnen! De route wordt uitgestippeld en je gaat op zoek naar de mooiste hotspots en leukste hostels. Maar… begin ook op tijd met het uitzoeken van de beste reisverzekering voor jouw avontuur. Om je op weg te helpen, hebben wij samen met Ferdy Cornelissen van vergelijkingssite Independer een handig overzicht voor je gemaakt.

Goed om te weten voordat je begint met vergelijken:

  • Veel doorlopende reisverzekeringen dekken niet langer dan 60 aaneengesloten dagen. Let daarom op bij het afsluiten van een langlopende reisverzekering dat deze tenminste voor zes maanden of één jaar dekt.
  • Een doorlopende reisverzekering sluit je altijd voor minimaal één jaar af. Na dat jaar kun je je verzekering dagelijks opzeggen, met een opzegtermijn van een maand.
  • Je hebt vaak de keuze om je reisverzekering per maand of in één keer te betalen. In één keer het jaarbedrag betalen, is vaak relatief goedkoper maar veel backpackers kiezen ervoor om dit maandelijks te doen (kosten zijn meestal rond de €10-15 per maand).
  • Ga je backpacken buiten Europa? Zorg dan dat je een reisverzekering met werelddekking afsluit.
backpacken backpackkit reisverzekering
Surfen op Piha Beach, New Zealand door Tim Marshall
Zorg


Geen zorgen over je verzekering –
Vaak biedt je huidige zorgverzekeraar geen reisverzekering aan. Geen probleem, soms kan het zelf voordeliger zijn om een reisverzekering bij een andere aanbieder af te sluiten. Je Nederlandse zorgverzekering blijft ook tijdens je reis gewoon doorlopen. Let op: als je van plan bent om te gaan werken tijdens je reis vervalt je Nederlandse verzekeringsplicht. Daarom moet je in het land waar je gaat werken een nieuwe zorgverzekering afsluiten naast je reisverzekering.

Spoedje – Je kunt in elk ziekenhuis terecht voor spoedeisende hulp. Wel is het belangrijk dat je een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking of een reisverzekering met geneeskundige kostendekking hebt om altijd alle kosten vergoed te krijgen. Anders krijg je de kosten, vanuit je basiszorgverzekering, maar vergoed tot maximaal het Nederlands tarief. Dat is in sommige gevallen voldoende maar als je in een privékliniek terecht komt, kunnen de kosten behoorlijk oplopen (wat sowieso niet goed is voor je hart).

24/7 bereikbaar – Alle verzekeraars hebben een alarmcentrale die je 24/7 kunt bereiken. Het nummer van de alarmcentrale staat op je European Health Insurance Card (EHIC). Deze kaart is vaak gecombineerd met je zorgpas of je hebt ‘m apart gekregen bij het afsluiten van je zorgverzekering. Heb je nog geen EHIC? Vraag ‘m dan aan via deze website.

Vaccinaties – Het zorgpakket in je reisverzekering vergoedt je vaccinaties niet, maar een aanvullende zorgverzekering vaak wel. Independer heeft een handig overzicht gemaakt van de exacte vergoedingen van vaccinaties per aanvullende zorgverzekering.

Extreme sporten – Ben je van plan je duikbrevet te halen? Zeker doen! Houd er wel rekening mee dat duiken als een extreme sport wordt gezien (samen met raften, parachutespringen, bungeejumpen e.d.). Diepzeeduiken en wintersport worden vaak ook nog apart opgenomen in de reisverzekering. Daarbij ben je ook verzekert voor je materiaal. Verzeker je dus extra voor deze gevaarlijke, maar o-zo toffe, activiteiten om niet voor vervelende verrassingen te staan.

Annulering

 

Ken je die mop van twee backpackers die op reis gingen? – Je hebt twee mogelijkheden voor het afsluiten van een annuleringsverzekering: direct bij het boeken van je vliegtickets of accomodaties of een doorlopende annuleringsverzekering. Het is vaak goedkoper om een doorlopende annuleringsverzekering op te nemen in je reisverzekering. Let wel op dat je deze maximaal een week nadat je je vliegtickets hebt geboekt afsluit, anders zijn ze niet gedekt.

Onverwachts terug naar huis – Wanneer een eerste- of tweedegraads familielid overlijdt, je huis afbrandt of je onverwachts wordt ontslagen en je daarvoor direct terug naar huis moet, worden de kosten gewoon vergoed met een annuleringsverzekering. Interessant: sommige verzekeraars vergoeden ook weer de terugreis naar je reisbestemming.

backpacken backpackkit reisverzekering
Rijden over de Zoutvlaktes van Bolivia door Paz Arando
Schade


Duur grapje –
Ben je van plan om je laptop, GoPro en spiegelreflex mee te nemen? Zorg dan dat je je apparatuur extra goed verzekert. Er geldt een maximumbedrag voor de totale waarde van je bagage maar ook voor losse accessoires als laptops, camera’s en smartphones. Die bedragen lopen uiteen van 100 euro tot een paar duizend euro. Dit verschilt per verzekeraar en kun je in de polisvoorwaarden terugvinden. Vergelijk dus goed welke verzekering dit het beste dekt in jouw geval.

Doe altijd aangifte – Backpackers zijn helaas nog wel eens het doelwit van dieven. Ben je bestolen? Ga dan altijd naar de plaatselijke politie om aangifte te doen. Vraag ook naar het bewijs van aangifte want dit heb je nodig voor je verzekeringsclaim.

Claim je geld – Je kan je verzekeraar bellen, mailen of zelfs Whatsappen om je schade in te dienen. Doe dit zo snel mogelijk om je geld weer spoedig op je bankrekening terug te zien.

Samenvattend heeft Ferdy de volgende tips & tricks voor jou:

Houd bij het afsluiten van je reisverzekering vooral rekening met de maximale reisduur bij de verzekeraar. Weet je nog niet precies hoe lang je gaat reizen, kies dan voor de zekerheid voor een reisverzekering met een langere reisduur. Je betaalt dan iets meer premie maar weet wel zeker dat je goed verzekerd bent.

Neem je dure apparatuur mee, controleer dan ook of deze voldoende verzekerd zijn. Ga je backpacken buiten Europa? Let er dan op dat je een reisverzekering met werelddekking nodig hebt. Vergeet tot slot je annuleringsverzekering niet. Die vergoedt niet alleen de kosten als de hele reis onverwachts niet doorgaat, maar ook als je bijvoorbeeld halverwege naar huis moet en al kosten hebt gemaakt voor bijvoorbeeld vliegtickets en hostels.

Lees meer over veiligheid op reis, en bekijk wat ervaren backpackers meenemen op reis.

 


Backpackkit samen met:
backpacken backpackkit reisverzekering

Ferdy Cornelissen

Ferdy werkt bij Independer en houdt zich bezig met het schrijven van content over verschillende verzekeringen. Hij zorgt ervoor dat ingewikkelde verzekeringstaal begrijpelijk en eenvoudig leesbaar is op de Independer-website. Ook houdt hij contact met vakgenoten en journalisten.

Vergelijk jouw reisverzekering
Tweet
Share
+1
Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *