Ziek worden op reis is geen pretje. Helemaal als je in een land bent waar je de taal niet spreekt, de hygiëne slecht zijn of als je helemaal alleen bent. Een kleine reisapotheek bij je hebben, kan daarom best fijn zijn. Huisarts Wouter geeft je een handig lijstje waarmee je voor je reis even mee naar de apotheek gaat.
De reisapotheek; dit neem je mee op reis:
Paracetamol – Paracetamol is pijnstillend en koorts remmend. Het voordeel van paracetamol t.o.v. andere pijnstillers is dat dit eigenlijk het meest veilig is. Je kunt het combineren met de meeste medicijnen, met alle voeding en het geeft meestal geen maagklachten. In het buitenland heet dit middel niet overal paracetamol, dus het is goed om het vanuit Nederland mee te nemen.
Laxeermiddel – Een laxeermiddel kun je gebruiken als je niet goed naar de wc kunt. Je zit dan ‘verstopt’. Verstopt zitten hoeft helemaal niet erg te zijn, maar wordt vervelend als je er last van hebt. Het is zelfs best normaal dat je stoelgang anders is tijdens een reis. Het is misschien warmer, je ritme is wat van slag en misschien zorgt de lange reis wel voor stress. Wil je toch graag van je verstopping af, dan kan een laxeertablet geen kwaad, zolang je dit niet te lang en te vaak doet. Zorg dat je meer vezels eet, bijvoorbeeld fruit en drink vooral voldoende water. Probeer ook meer te bewegen om de darmen aan de gang te houden.
Diarreeremmer – Dit middel, loperamide, stopt diarree meestal vrij snel. Diarree hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar kan wel erg vervelend zijn op reis. Meestal gaat diarree vanzelf weer over en levert dit geen problemen op zolang je genoeg drinkt en eet. Je kunt er voor kiezen een diarree remmer te nemen wanneer je het gevoel hebt dat de diarree niet snel weer over gaat of erg hevig is. Soms is diarree een reden tot extra bezorgdheid: als diarree erg lang aanhoudt, je water en voedsel niet meer binnen kan houden, er bloed bij zit, je je er ziek bij voelt en/of er tevens koorts optreedt. Dan is het verstandig een dokter op te zoeken.

ORS middel of ORS lepeltje – Het nemen van ORS wordt aangeraden bij hevige diarree en dient om uitdroging te voorkomen. Het middel bevat een suiker en zout samenstelling die er voor zorgt dat je lichaam deze verloren stoffen en water weer opneemt. Met een ORS lepeltje kun je zelf de juiste zout en suiker hoeveelheid aan een glas water toevoegen en zo zelf ORS maken. Dit is handig, want ORS zakjes raken natuurlijk een keer op en suiker en zout zijn overal wel te krijgen. Probeer het middel snel toe te passen en niet te lang te gebruiken.
Eten en drinken is altijd beter voor je lichaam dan ORS. Probeer kleine dingen te eten met gevarieerd zout en suiker. En drink veel water. Cola werd altijd gezien als een alternatief voor ORS. Dit doordat het heel veel suiker bevat, overal te koop is en effect leek te hebben. Cola is niet beter dan ORS, maar bij gebrek aan iets beter kun je dit gebruiken.
Zinkzalf – Zinkzalf is een ontsmettend middel dat je op de huid aan kunt brengen. Je gebruikt dit middel bij huidirritaties, zoals uitslag, bultjes en kloofjes, maar niet op een open wond. Het middel geeft rust aan de huid, werkt ontsmettend en is tamelijk veilig. Een super middel dus om gewoon altijd bij je te hebben.
Er bestaan ook tabletten voor de keel, die helpen bij verkoudheid.
Betadine – Dit is een ontsmettend middel dat je kunt gebruiken bij allerlei wondjes en beschadigingen van de huid. Het verlaagt de kans op infecties van een beschadigde huid, maar helpt ook bij een beginnende infectie. Betadine kun je bijvoorbeeld aanbrengen op een snijwond, schaafwond, brandwond of prikwond. Bij een erge wond of geïnfecteerde huid is het natuurlijk verstandig een dokter op te zoeken.
Condooms – Er zijn veel landen waar de kans op soa’s groter is dan in Nederland. Het meenemen van condooms is daarom belangrijk. Neem altijd condooms mee vanuit Nederland zodat je weet dan ze van goede kwaliteit zijn. Ook in de meeste landen kun je goed condooms kopen, maar let wel altijd goed op dat de verpakking goed gesloten is en op de houdbaarheidsdatum.

DEET – Afhankelijk van je bestemming kan DEET bescherming bieden tegen insecten. Vooral in landen waar Malaria, Dengue of Chikungunya voorkomt, is het smeren van DEET belangrijk. Smeer overdag voor Dengue en Chikungunya en ‘s nachts voor Malaria. Neem genoeg DEET mee en smeer vaak genoeg, 3 a 4 keer per dag.
Een geïmpregneerde klamboe – Afhankelijk van je bestemming kan een geïmpregneerde klamboe je ’s nachts beschermen tegen insecten. Een gewoon net, dat je vaak in hostels vindt, houdt alleen de insecten buiten. Een geïmpregneerd net bevat een middel waardoor insecten gedesoriënteerd raken. Vooral in gebieden met veel muggen een echte must.
Zonnebrand – Natuurlijk afhankelijk van je bestemming. Aangeraden wordt een factor 30. Let ook op lipbescherming, vooral als je in hoge gebieden bent en op het water.
Wattenstaafjes – Altijd handig om zinkzalf, Betadine e.d. aan te brengen. Ook om bijvoorbeeld iets uit je oog te halen (beetje nat maken met (bij voorkeur) wat schoon water en voorzichtig langs je oog halen).
Je bewaart al deze producten handig in onze toilettas.
Lees verder over Vaccinaties en Malaria.