Malaria

Alles wat je moet weten over backpacken en Malaria

Moet je nou wel of geen Malaria pillen slikken? Het is waarschijnlijk de lastigste vraag als het gaat om vaccinaties voor op reis. Iedereen heeft een andere mening en ervaringen met bijwerkingen maken de beslissing niet makkelijker. Dorine van de GGD vertelt je hoe dat nou eigenlijk echt zit met Malaria.

Wat is Malaria? – Malaria is een parasitaire ziekte dat wordt overgebracht door muggen. Een mug kan deze parasiet bij zich dragen en mensen besmetten wanneer ze prikt. Malaria geeft een heftig griepgevoel, maar in plaats van minder wordt de griep bij Malaria erger en kan ernstig tot zelfs dodelijk verlopen. Wanneer je een griep hebt die langer dan 2 dagen aanhoudt, dan is het verstandig je op Malaria te laten testen door middel van een bloedtest.

Sinds 1 april 2017 is er een nieuw protocol van kracht met betrekking tot Malaria preventie. Voor een aantal populaire backpack gebieden, waaronder Azië en Zuid-Amerika is het niet langer nodig preventief Malaria pillen te slikken. Wel wordt voor deze gebieden aangeraden een aantal pillen mee te nemen, zodat je deze kunt slikken in geval van koorts of Malaria symptomen en je niet binnen 24 uur naar het ziekenhuis kunt.

Voor een aantal andere gebieden, zoals Afrika, blijven de oude protocollen van kracht en wordt dus geadviseerd gewoon preventies Malaria pillen te slikken. Om zeker te weten welk advies voor jouw reis geldt en welke pillen voor jou het beste zijn, kun je het beste voor je reis even bij de GGD of huisarts langsgaan.

backpacken backpackkit malaria
Muggen in de schemering


Voor de preventie van Malaria bestaan er twee tabletten die je kunt slikken:

Malarone, een middel dat je elke dag slikt en daardoor wat prijziger is en
Lariam, een middel dat goedkoper is omdat je dit maar 1 keer per week slikt.

Met Lariam start je 3 weken voordat je het malariagebied in gaat. Als je nooit eerder Lariam hebt geslikt is het aan te raden een proefdosis te slikken. Dit gaat altijd in overleg met de GGD verpleegkundige of huisarts.

Anti-Malaria tabletten worden in het buitenland vaak goedkoper aangeboden. Wees hier echter voorzichtig mee. Uit onderzoek is gebleken dat in het buitenland, vaak placebotabletten aangeboden worden. Dit zijn tabletten zonder werking en beschermen dus niet tegen Malaria.

Muggen zijn het meest actief tijdens de schemering en s’ nachts. Je beschermt je tegen muggen door goede insecten bescherming te gebruiken zoals DEET en een geïmpregneerde klamboe.


Backpackkit samen met:
backpacken backpackkit vaccinaties

Dorine

Dorine van GGD regio Utrecht geeft advies over vaccinaties voor backpackers. Zelf heeft ze ook de enige ervaring in het buitenland, als vrijwillig verpleegkundige. Zo werkte zij in 1987 voor 3 maanden in Burkina Faso bij een actie tegen Polio. Daar werd op dat moment nog niks tegen Polio gedaan waardoor veel kinderen overleden nog voor ze 5 jaar waren. Met koelboxen vol vaccins, ging Dorine in een team van vrijwilligers en opgeleiden locals kleine kliniekjes door het hele land af om kinderen in te enten.

Lees meer over Malaria op de website van de GGD
Tweet
Share
+1
Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *