Backpacken en geld

Alles wat je moet weten over backpacken en geld

Je hebt genoeg geld bij elkaar gespaard en nu is het bijna tijd om op backpack avontuur te gaan! Lees voor je gaat nog even deze tips over backpacken en geld, opgesteld in samenwerking met Manon van de ABN AMRO bank in Utrecht.

Reisverzekering

Denk aan je reisverzekering in het buitenland. De meeste reisverzekeringen dekken maar een aantal aaneengesloten dagen buiten Nederland (vaak rond de 60 dagen). Ben je langer in het buitenland, dan moet je je vaak bij verzekeren.

Bekijk voor een compleet overzicht ook onze pagina Backpacken en reisverzekeringen.

Creditcard

Sommige dingen kun je alleen met een creditcard betalen. Denk aan het online boeken van hostels, vliegtickets en excursies. Als je nog geen creditcard hebt, dan kun je ze hier vergelijken.

Een creditcard is een betaalmiddel waarbij het goed wat je koopt betaald wordt door de bank en achteraf van je bankrekening wordt afgeschreven (vaak de maand erna). Zorg dan ook dat er genoeg geld op de rekening staat om de openstaande schuld te kunnen betalen. Meestal is het gebruik van een credit card gratis wanneer het bedrag in één keer geïncasseerd wordt. Betaal je in termijnen, dan betaal je hier vaak rente over en deze kan behoorlijk oplopen.

Het voordeel van een creditcard is dat aankopen verzekerd zijn, maar de periode na aankoop kan verschillen. Meestal is dit 180 dagen. Je kunt ook geld opnemen met je creditcard, maar hier betaal je voor.

Wat veel mensen niet weten is dat je ook extra geld op je creditcard kunt storten. Je hebt dan de voordelen van een creditcard, maar maakt je eigen saldo op. Vaak wordt er ook nog rente uitgekeerd over dit bedrag.

backpackkit backpacken geld
Houd altijd wat Amerikaanse dollars bij de hand.

Let wel op de limiet van je creditcard. Dit is het bedrag dat je maximaal mag besteden per maand. Nog geen creditcard? Houd er rekening mee dat de aanvraag een paar weken in beslag kan nemen, dus doe dit op tijd.

Zorg dat je voordat je vertrekt weet wat de pincode van de creditcard is in het geval je geld op wilt nemen bij een bank. Let wel op dat banken vaak hoge transactie kosten hebben voor pinnen bij een bank. Probeer daarom zoveel mogelijk met je kaart te betalen in hotels, restaurants en winkels, waar de transactie kosten veel lager zijn.

Machtigen

Wanneer je voor langere tijd in het buitenland zit, kun je iemand voor jouw bankzaken machtigen, bijvoorbeeld een ouder.

Deze kan dan, als er iets mis gaat, in Nederland bij de bank bepaalde geldzaken regelen. Let op! een gemachtigde kan en mag niet alles regelen, maar alleen dingen die geldstromen betreffen. Je kunt een gemachtigde ook toegang geven tot je internet bankieren. Dit hef je weer op wanneer je weer terug bent in Nederland.

backpacken backpackkit geld
En nu tijd om lekker te genieten!
Pinnen in het buitenland

Ga je backpacken buiten europa? Bij sommige banken moet je de instellingen van je bankpas op ‘wereld’ zetten. Dit kan in de meeste gevallen online en kun je dus ook nog doen op je bestemming als je het vergeten bent.

Aan pinnen in landen zonder euro, zijn kosten verbonden. Het kan daardoor voordeliger zijn een groot bedrag in een keer te pinnen. Houd hierbij wel rekening met je veiligheid. Ook kan teveel pinnen vervelend zijn als je geld overhoudt wanneer je naar een ander land reist.

Geld wisselen

Houd de wisselkoers in de gaten als je naar een ander land reist. Aan de grens, maar ook in steden, krijg je voor jou geld vaak niet wat je zou moeten krijgen. Aan de grens is het altijd een goed idee de wisselkoers op bijvoorbeeld je telefoon te laten zien (als dit veilig is), om een betere deal te krijgen. In de stad loont het vaak een aantal banken te bezoeken om de beste deal te vinden.

Een geldautomaat zoeken

Mastercard heeft een handige site waarop je overal ter wereld pinautomaten kunt vinden waar je met een Mastercard kunt pinnen. Vind een pinautomaat.

Echter, let op! er zijn landen waar pinnen met een Meastro kaart niet makkelijk is, bijvoorbeeld in Mexico. Het vinden van een pinautomaat waar dit wel kan, kan dan lastig zijn. Een Mastercard of visa bij de hand hebben is dus altijd raadzaam.

Hulp van de bank

Sommige banken bieden hulp aan reizigers met een standby service. Deze service helpt je wanneer je je portemonnee/tas/telefoon kwijt raakt. Zij helpen je bij het blokkeren van passen en bijvoorbeeld je rijbewijs en vragen deze opnieuw aan. Waar nodig is er een tolk beschikbaar en leggen ze contact met de ambassade in het land waar je bent. Ook kunnen ze geld voor je klaar leggen bij een bank (hier zitten normaal gesproken kosten aan verbonden).


Backpackkit samen met:
backpackkit backpacken geld

Manon

Manon werkt bij de ABN AMRO in Utrecht. Zij geeft advies over backpacken en geld. Zelf woonde zij zeven maanden op Curaçao.

Tweet
Share
+1
Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *