Bijzonder op reis? Vaar mee op een containerschip!

Een avontuurlijke reis als passagier

Oké, het gaat wat langer duren om je bestemming te bereiken, maar een bijzonder avontuur is het zeker: reizen per containerschip. Reis als passagier mee op een echt werkend containerschip tussen containers vol bananen, fietsbellen of spijkerbroeken!

Maar waarom..?

 1. Volledige rust. Zin om je telefoon een tijd uit te zetten en een stapel boeken weg te werken mét uitzicht op zee? Op een containerschip zit je vaak dagen aaneengesloten op zee. De ideale kans dus voor een digital detox!
 2. Bezoek bijzondere plekken. Vrachtschepen bereiken plekken waar vliegtuigen en de grote massa niet komen. Van deze mooie plekken kun je ook nog eens bijna onbeperkt souveniers meenemen. Een gewichtslimiet voor bagage is er namelijk niet.
 3. Het milieu! Bijkomend voordeel van deze bijzondere manier van reizen is dat het een stuk duurzamer is dan reizen met het vliegtuig, als passagier vaar je mee met een bestaande route.
Backpacken per zeecontainer uitzicht
Eén van de grootste voordelen: prachtig uitzicht vanaf de boot.

Wat doe je de hele dag?

Lezen, schrijven, Spaans leren, films terugkijken op je laptop (er is vaak geen Wi-Fi aan boord) of wellicht vrienden worden met de bemanning. Het reizen per containerschip gaat vooral om de reis, niet om de bestemming. De schepen meren vaak aan in minder bekende plekken waar geen tot weinig toeristen komen, tot het uitladen is voltooid kun je deze bijzondere plekken ontdekken.

Wat kost het?

Goedkoop is het niet. Het lijkt op een vorm van liften, maar je betaalt al snel €75 per dag voor het meereizen op een containerschip. Hierbij zijn wel het (meestal uitstekende) eten aan boord en de overige kosten inbegrepen. Het meereizen is een stuk goedkoper dan een regulier cruiseschip vol drukte en toeristen. Omdat je verder geen kosten aan boord maakt kan deze bijzondere reis, ondanks de hoge dagprijs, toch het overwegen waard zijn!

De wereld rond zonder te vliegen

Thor Pederson reist al drie jaar de hele wereld over. Zijn missie is om alle landen een keertje bezocht te hebben – zonder het vliegtuig te pakken. Met een budget van $20 per dag heeft hij op dit moment 203 landen bezocht. Thor maakt veel gebruik van containerschepen om zijn reis te vervolgen. VICE vroeg Thor wat hij zoal doet aan boord. “Ze gebruiken een ontziltingsinstallatie om water te zuiveren, dus je krijgt gratis water. En de motor is ontzettend heet. Het gezuiverde water wordt verhit door de motor, dus wanneer je op een schip bent, kan je wel twee of drie uur douchen zonder dat je je schuldig hoeft te voelen om het milieu. Verder kan je een uiltje knappen of een boek lezen.”

Backpacken zeecontainer Thor Pederson
Het bijzondere uitzicht van Thor aan boord.

Waar kan je zoal heen:

Voorbeeld 1 : Rotterdam – IJsland in 14 dagen.

In 14 dagen vaar je Rotterdam naar Reyðarfjörður, IJsland. Onderweg vaar je langs de prachtige IJslandse kust. In Reyðarfjörður stop je 3 dagen waarin je de oostkust van IJsland kan ontdekken.
Reis: Rotterdam, Netherlands – Hull, England – Reyðarfjörður, Iceland – Rotterdam, Netherlands
Kosten: €95 per dag (incl. eten).

Backpacken zeecontainer ijsland
Eindigen in Reyðarfjörður, IJsland. Foto door Genevieve Perron-Migneron.

Voorbeeld 2: Rotterdam – Tangiers (Marokko) in 14 dagen.

In 14 dagen vaar je van rotterdam naar het Noorden van Marokko. Onderweg stop je in verschillende landen.
Reis: Rotterdam, The Netherlands – Melilla, Spain – Gibraltar – Tangier, Morocco – Seville, Spain – Felixstowe, England – Rotterdam, The Netherlands
Kosten: €85 per dag (incl. eten).

Ben je enthousiast geworden? Kijk dan op https://seatravel.nl/, https://www.freighterexpeditions.com.au/ of Google op ‘cargo cruise’. Bonus video: Fabian op zijn 3 weken durende trip naar Brazilië.


Backpackkit samen met:
Jan Kuppens

Jan Kuppens

Jan is mede-oprichter van Backpackkit. "De reis naar IJsland zie ik wel zitten! Het is enkele jaren na mijn bezoek nog een van de highlights van al mijn reizen. Per schip aankomen lijkt me een geweldige beleving."

Backpackkit
Tweet
Share
+1
Pin it
Gerelateerde producten:

Comments

 1. Van harte aan te bevelen. Doen, een geweldige ervaring.
  Heb jaren als captainswife meegevaren. Er was ook passagiersaccommodatie en de passagiers waren allen zeer enthousiast.

 2. Het is al jaren mijn droom om mee te reizen op een containerschip. Kunnen jullie mij wegwijs hier in maken? Mijn dochter woont op St Eustatius en ik wil graag over zee die bestemming halen.

  1. Van Fremantle naar Hamburg als gast op Russish RO-RO schip .28 dagen via Suez canal. 8 kg afgevallen door weinig en slecht eten,koste 2500 australia dollars per persoon ,deel hut met vreemde Wel interessant reis.1995

  2. Ik wil al jaren naar de Molukken. Ik weet dat het zus onmogelijk is. Maar vraag het toch Of dat per container schip mogelijk is om in ieder geval indonesie te bereiken. Ik kan niet vliegen helaas. Maar wil 1 x graag naar familie. Met veel bagage voor ze. Ik denk niet dat het mogelijk is maar vraag het toch. En waar met welke container schepen kun je contact opnemen. Doen dit bieden het aan. Ik weet vanaf indonesie zijn er voldoende schepen die door varen naar tanimbar. Dat ligt boven Australië. Helaas het laatste eiland van Indonesië. Als iemand een tip heeft tja het is het proberen waard dank alvast

 3. Ik wil als een passagier varen op een containerschip vanuit de USA naar Europa (Rotterdam) Ik woon in Tucson Arizona

 4. Een vriend van mij zou graag via Nederland naar Koeweit meereizen naar Koeweit.
  Is dit mogelijk en hoelang zou de reis duren aub?

 5. Kun je mee reizen naar Indonesië? En hoe zit het mocht het kunnen wanneer Je na een maand terug wilt varen ?, Ik kan helaas niet vliegen door een medisch probleem met mijn gehoor. Ik hoop dat er een vrachtschip die kant op gaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *