Maak travel foto’s zonder toeristen!

Met dit handige Photoshop trucje

Ook zo zat van al die toeristen op je vakantiefoto’s? Niet getreurd! Met een klein beetje geduld én een handig trucje in Photoshop maak ook jij eenvoudig toerist-vrije foto’s van Angkor Wat of Machu Picchu.

Dankzij een techniek genaamd ‘foto stacking’ kun je meerdere foto’s vanaf een plek combineren tot één eindresultaat. Vervelende toeristen, voorbijgangers en verkeer verplaatsen zich tussen het maken van de fotoserie. Door de foto’s achteraf te combineren kunnen de objecten die niet overeenkomen tussen de foto’s worden verwijderd. Hierdoor blijft alleen de achtergrond over. Oftewel: geen toeristen meer 😃!

Say what?

Stel we hebben deze set foto’s:

Foto door Travelpixelz

Dan kunnen we met foto stacking de overeenkomsten op de foto samenvoegen. Zonder de bewegende mensen dus. We houden dan over (met wat extra nabewerking):

Foto door Travelpixelz

Hoe doe ik dat?

  1. Zet je camera op een statief of tripod en plaats deze zoals je de foto wilt hebben. Een statief is cruciaal omdat je meerdere foto’s gaat samenvoegen. Verschillen zullen goed zichtbaar zijn.
  2. Zet je camera op ‘manual’ en kies de juiste instellingen. Je wilt namelijk niet dat de camera de voorbijgangers gaat scherpstellen.
  3. Neem 15 – 30 foto’s in ~15 minuten. Dit kan op een time-laps stand, of verbind je foto met een afstandsbediening of smartphone. Neem vooral foto’s als er weinig mensen te zien zijn zodat je het gehele plaatje zonder mensen hebt.
  4. Gebruik Photoshop om de foto’s te combineren tot één foto. Ga na het openen van Photoshop naar File -> Scripts -> Statistics en selecteer de foto’s die je gaat samenvoegen. Kies onder ‘Stack Mode’ voor ‘Median’. Vink ook ‘Attempt to automatically align source images’ aan.
    Photoshop foto stacking

Extra! Bekijk de volgende YouTube tutorial:


Tweet
Share
+1
Pin it
Gerelateerde producten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *