8 tips om de lokale bevolking te ontmoeten

Door 8 Nederlandse reisbloggers

De lokale bevolking ontmoeten is een ervaring die we nooit vergeten. Wil jij tijdens het backpacken ook de lokale bevolking leren kennen? Deze Nederlandse reisbloggers geven je 8 tips om de lokale bevolking te ontmoeten.

1. Vertel over jezelf

Tijdens het backpacken leer je elke dag meer over een land, de lokale bevolking is vaak net zo nieuwsgierig naar jouw verhaal. Vooral locals die zelf niet of weinig reizen. Zo wisselde Anouk van ‘My Delicious Journey’ verhalen uit met de lokale bevolking van Amish County.

“Een bijzondere ontmoeting was die in New Haven, Amish County. Wij waren enorm geboeid door deze mensen, maar zij andersom ook enorm naar het Nederlandse leven. Ze zijn vroeger namelijk door Nederland naar Amerika gereisd.”

TIP van Anouk! Vraag mensen naar het leven en deel jouw verhaal ook met hen. Daar komen de mooiste verhalen uit voort.

2. Bekijk de wereld door de ogen van een local

Op reis kom je in een andere cultuur terecht. Dat zal er soms toe leiden dat je van te voren andere verwachtingen had van de dingen die je meemaakt. Probeer je verwachtingen los te laten en bekijk de wereld door de ogen van de lokale bevolking. Voor Daisy van ‘Soetkees’ leidde dit tot een mooie ontmoeting.

“Een smal zandpad leidt ons richting de zee. Het zwarte lava zand blijft kleven tussen mijn slippers. Het zand is heet, bloedheet. Onze gids, gekleed in een kleurrijke sarong, gaat ons voor. Hij heeft duidelijk geen last van de hitte en de brandende zon. “Let’s go to the salt factory”, hoor ik hem zeggen. Maar het lijkt me stug dat hier een zoutfabriek zit, zo ‘in the middle of nowhere’. Enkele passen later zien we wat hij bedoeld. En het is te vertederend voor woorden. Ja, hier wordt inderdaad zout geproduceerd, maar allerminst is het een fabriek te noemen. Twee bamboehutjes staan op het strand, daarnaast grote bakken met zeewater waar twee oude vrouwtjes druk mee aan het zeven zijn. De oude, gerimpelde vrouwtjes springen op en komen glimlachend op ons af. Ze laten zien hoe ze van het zeewater zout maken. Met emmertjes water op de schouders lopen ze de hele dag heen en weer van de zee naar het hutje. Aan de gids vraag ik hoeveel de vrouwtjes vragen voor een zakje zout. “10.000 rupiah”, informeert de gids ons. Dat is nog geen euro! Ik geef het vriendelijke vrouwtje het dubbele en vertrek met een boterhammenzakje vol zout. In de keuken staat nog steeds mijn zakje met zout. Grove korrels zeezout uit de Balinese. En het smaakt heerlijk!”

TIP van Daisy! “Be open minded”. Vraag de weg, maak een praatje, voer een gesprekje met handen en voeten en voor je het weet heb je een vriendelijke chauffeur, je eigen bootjesman of de beste gids van het land!

3. Overnacht bij de lokale bevolking

Door te overnachten bij de lokale bevolking, bevind je je in één keer midden in het leven van een land. Accommodatie bij locals kun je bijvoorbeeld boeken via sites als ‘CouchSurfing’ en ‘AirBNB’. Casas Particulares zijn de B&B’s van Cuba. Voor Edith van ‘Travel Create Repeat’, was dit de manier om de Cubaanse bevolking te leren kennen.

“In Cuba sliepen we veel in Casas Particulares . Leuk om een kijkje te krijgen in het lokale leven, in een mengeling van Engels en Spaans te praten en meer te leren over het leven in Cuba.”

TIP van Edith: “Probeer altijd kleinschalig te slapen. In een lokaal gerund guesthouse leer je veel sneller de lokale bevolking kennen dan in een onpersoonlijk hotel.”

4. Laat je rondleiden door een lokale gids

Niemand kent een plek beter dan de lokale bevolking. Je rond laten leiden door een local is dé manier om het land te leren kennen. Je komt eerder op plekken waar je als toerist nooit zou komen én het geeft je de kans een local te ontmoeten. Roëll van ‘We Are Travellers’ leerde zo de lokale bevolking van Hannover kennen.

“In Hannover heb ik met mijn gids Elke echt een onwijs leuke dag gehad. Ze sprak met zoveel liefde over een stad waar ik niet direct veel verwachtingen van had en liet ons gave hidden gems zien.”

TIP van Roëll: Via social media en/of sites als WithLocals kun je proberen met een local af te spreken. Mensen staan daar echt wel open voor!

5. Maak gebruik van lokale diensten

Vooral in gebieden waar veel backpackers komen, bieden ook expads veel diensten en activiteiten aan. Als je de lokale bevolking en de cultuur van het land wilt leren kennen, is het leuk om juist gebruik te maken van lokale diensten. Zo genoot Shirley van ‘Endless Dutch Journey’ van een heerlijke Thaise massage.

“De ontmoeting met “Eve”, een 21 jarige Thaise masseuse die ik heb leren kennen op het eiland Koh Phangan, zal ik niet meer vergeten. Ze was de jongste van het stel en super enthousiast!”

TIP van Shirley: Wees niet bang om met de lokale bevolking te praten tijdens een excursie of bijvoorbeeld in de winkel. Veel mensen vinden het juist leuk als je een gesprek probeert aan te knopen.

6. Eet in lokale restaurantjes

Kleine lokale restaurantjes worden vaak gerund door de hele familie. Mensen zijn trots op het eten en hun onderneming en willen daar graag over vertellen. Terwijl je van het heerlijke eten geniet, is het het daarom makkelijk om een gesprek aan te knopen. Kirsten van ‘Travelaar’ werd zo uitgenodigd voor een familie verjaardag.

“De meest bijzondere ontmoeting met een local was bij een lokaal restaurant in Melakka waar we door de eigenaresse werden uitgenodigd om die avond de verjaardag van haar dochtertje te vieren.”

TIP van Kirsten: Ga er zelf op uit en kies voor de straatjes en restaurantjes waar niet iedereen in loopt. Je komt vaak erg bijzondere mensen tegen op plekken waar niet alle toeristen naartoe gaan.

7. Neem een lokale taxi

Taxichauffeurs kennen een plek als geen ander. Ze zijn dan ook de aangewezen personen om vragen aan te stellen en meer over een plek te weten te komen. Zo nam Elisa van ‘Lies rond de wereld’ in Bangkok de tuktuk om de stad te leren kennen.

“Onze tuktuk chauffeur in Bangkok, was een ontzettend vriendelijke man die ons veel wist te vertellen over Thailand en ons heel veel handige tips gaf waar we maar wat graag gebruik van maakten.”

TIP van Elisa: Spreek taxichauffeurs tijden een ritje gewoon aan en vraag ze naar bepaalde dingen over het land. Meestal vinden ze het hartstikke leuk om je over “hun” land te vertellen.

8. Neem uitnodigingen aan

Het komt voor dat je als backpacker door de lokale bevolking wordt uitgenodigd. Mensen vinden het leuk om hun cultuur en gebruiken met je te delen. Sta open voor deze ontmoetingen en denk niet meteen dat mensen iets van je willen. Gebruik daarbij natuurlijk wel je gezonde verstand en volg je instinct als iets niet goed voelt. Sigrid van ‘My Travel Secret’ was na een uitnodiging getuige van een ware verloving in Nepal.

“In Nepal ontmoetten wij Denjana en Janak, een net getrouwd stel. Een dag na onze ontmoeting ging de broer van Janak zich verloven met een meisje dat hij 1x eerder had gezien. Wij werden ook uitgenodigd.”

TIP van Sigrid: Wees vooral niet bang om van de gebaande paden af te stappen en laat je verassen door de lokale bevolking.


Tweet
Share
+1
Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *