Varen in Halong Bay

Travel guide voor backpacken naar Halong Bay, Vietnam

Je kunt eigenlijk niet naar Vietnam gaan zonder Halong Bay te bezoeken. De kans is dus groot dat ik je niet hoef over te halen om tijdens je backpack trip in Vietnam naar Halong Bay te gaan. Maar met alleen al 850 travel agencies in Hanoi, die allemaal de ‘beste’ deal voor jou hebben, is een goede excursie boeken best lastig. En helaas is er nogal een groot verschil in kwaliteit tussen de verschillende agencies. In deze Halong Bay travel guide voor backpackers vertellen we je daarom precies wat je moet weten voor een onvergetelijke Halong Bay ervaring!

backpacken backpackkit vietnam
Lijmstenen bergen rijzen op uit het water

Wat kun je verwachten van Halong Bay?
Google foto’s van Halong Bay en je hebt eigenlijk het antwoord al. Halong Bay (en Lan Ha Bay) is een natuurverschijnsel dat je nergens anders ter wereld vindt. De baai bestaat uit duizenden lijmstenen eilandjes die stijl uit het turquoise water uitrijzen, bedekt met regenwoud. Een prachtig aanzicht waar je onder het genot van een biertje doorheen vaart, van de boot in heldere water springt en als het donker is de plankton in het water kunt zien. Need I say more?

Halong Bay en La Ha Bay zijn eigenlijk dezelfde baai, maar vallen onder twee verschillende provincies. Doordat boten niet zomaar van de ene naar de andere baai mogen varen, is Lan Ha Bay een stuk minder toeristisch dan Halong Bay. Lan Ha Bay ligt zuidoost van het eiland Cat Ba, een goed startpunt voor trips naar Halong Bay en Lan Ha Bay.

backpacken backpackkit vietnam
Chillen op het dak van de boot

Wanneer en hoe lang?
Je kunt Halong Bay het hele jaar bezoeken, maar er zijn grote verschillen in klimaat en drukte. Als je flexibel bent, zijn oktober, november, maart en april de mooiste maanden om de baai te bezoeken. In deze maanden is het klimaat aangenaam en kun je de drukte nog een beetje ontlopen.

Mei t/m september is het laagseizoen voor Halong Bay. Het weer is erg warm, temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden en het is erg benauwd. Ook valt er in deze maanden veel regen. Voor het slapen op een boot allemaal niet erg ideaal. Ook kunnen stormen er voor zorgen dat je trip gecancelt wordt. Een groot voordeel voor de budget reiziger, is dat in deze maanden, de prijzen wel veel lager zijn en je soms wel tot 40% korting kan krijgen op je trip naar Halong Bay.

December t/m februari is het hoogseizoen, terwijl de temperatuur in Halong Bay dan erg zakt. Het is droog, maar in januari is het vaak niet meer dan 17 graden. Deze maanden kun je daarom wat ons betreft het beste vermijden.

Als je de tijd en het budget hebt, neem dan een driedaagse cruise. Dit geeft je genoeg tijd om de baai te zien en de kans om van het massa toerisme te ontsnappen. Bovendien wil je avonden waarbij je onder de sterrenhemel van de boot afspringt niet missen!

backpacken backpackkit vietnam
Kajakken in Halong Bay

Hoe bezoek je Halong Bay?
Ga in elk geval naar zowel Halong Bay and Lan Ha Bay en minstens 1 nacht (maar eigenlijk liever 23663). Er zijn een aantal opties om dit te doen:

Boek een tour vanuit de hoofdstad van Vietnam, Hanoi. De travel agency zorgt voor vervoer van en naar Hanoi, wat ongeveer twee uur is. Start in Halong Bay en vaar door Halong Bay naar Cat Ba Island en door Lan Ha Bay.

Als je meer tijd hebt kun je zelf eerst naar Cat Ba Island gaan. Cat Ba is het grootste eiland van Lan Ha Bay en steeds populairder onder backpackers. Chill daar een paar dagen in een hostel (beklim het hoogste punt van het eiland) en boek je cruise vanuit daar.

backpacken backpackkit vietnam
Het uitzicht vanaf Cat Ba eiland

Wat kost varen in Halong Bay?
Prijzen voor een tour naar Halong Bay en Lan Ha Bay verschillen enorm. Helaas geldt dat ook voor de kwaliteit van de verschillende cruises. Het lastige hieraan is dat duurder niet altijd beter betekend, en goedkoop niet altijd slecht. Het vinden van een betrouwbare travel agency maakt daarom het verschil. De grootste verschillen zijn de kwaliteit van het eten, de bedden en de route die de boot neemt. Zorg er daarom voor dat je goed overlegt met je travel agency en weet welke route de boot neemt. Helaas nemen een groot aantal boten allemaal de zelfde route omdat veel boten maar een beperkte vergunning hebben.

Er zijn natuurlijk ook verschillen in prijs door het soort cruise. Voor backpackers zijn er een aantal goede opties die variëren van $130 tot $200 voor drie dagen en twee nachten. Je kunt hierbij kiezen voor twee nachten op de boot, of één op de boot en één op een eiland. Voor een cruise van één nacht betaal je rond de $100. Een aantal van deze backpacker boten zijn echter echte party boten, dus zorg dat je klaar bent voor een feestje als je deze boten kiest. Voor iedereen die het liever iets rustiger aan doet zijn er genoeg andere backpacker boten.

Have fun!


Backpackkit samen met:
backpacken backpackkit vietnam

Sidney

Deze Halong Bay travel guide voor backpackers is geschreven in samenwering met Sidney van Friends Travel Vietnam in Hanoi. Sidney komt uit Nederland maar woont inmiddels al meer dan 10 jaar in Vietnam. Na zelf jarenlang als gids op cruises door Halong Bay gewerkt te hebben, opende hij twee jaar geleden de travel agency Friends Travel Vietnam. Je kunt bij hem verschillende excursies in Vietnam boeken, waaronder cruises naar Halong Bay en Lan Ha Bay.

Bekijk de website van Friends Travel Vietnam
Tweet
Share
+1
Pin it

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *