Dia de los Muertos in Mexico

Dias de los Muertos bezoeken als backpacker

Tijdens Dia de los Muertos, ofwel dag van de doden, vieren Mexicanen de dood. Tijdens het feest worden de doden herdacht en het leven gevierd. Het feest wordt voornamelijk met familie en vrienden gevierd. Toch kun je Dia de los Muertos ook als backpackers meemaken. In dit artikel vertellen we je hoe.

Dia de los Muertos in Mexico

Op 1 en 2 november eren en herdenken Mexicanen overleden geliefden. Vrijwel ieder Mexicaans gezin maakt in de woonkamer een plaats vrij voor een altaar. Hierop wordt eten en drinken gezet waar hun geliefden van hielden, zoals een sigaar en een glaasje Tequila voor een overleden opa en snoep en cola voor overleden kinderen. Ook staat er op het altaar altijd een glaasje water. Mexicanen geloven dat de doden die vanuit de hemel komen, dorst hebben.

backpacken backpackkit mexico
Altaar voor de doden

Men gelooft dat tijdens de nacht van 31 oktober op 1 november om precies twaalf uur, de zielen van overleden kinderen naar de aarde komen om 24 uur lang bij hun families te zijn. De dag erna, op 2 november, dalen alle zielen van overledenen naar de aarde.
Lang voor deze dag verzamelen Mexicanen offers die op Dia de los Muertos aan de doden geofferd worden. Ook worden ter voorbereiding op het feest de graven mooi en schoon gemaakt. Het feest vindt namelijk plaats op het kerkhof. De Mexicanen gaan verkleed en schminken zich als doden. Samen met skeletten poppen danst men op de graven van geliefden.

Korte geschiedenis van Dia de los Muertos in Mexico

Dia de los Muertos komt oorspronkelijk van tradities uit de Meso-Amerikaanse indianencultuur. Voor onder anderen de Azteken, Maya en Purépecha was het gebruikelijk de voorouders en de doden te vereren. Men bewaarde schedels en stelde deze tijdens rituelen tentoon om dood en wedergeboorte te symboliseren.

backpacken backpackkit mexico
Schedels symboliseren wedergeboorte

Na de komst van de katholieke kerk is Dia de los Muertos een feest van zowel de inheemse bevolking als van de katholieken geworden. Het feest is verplaatst naar de katholieke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen. Verder wordt het feest voor het grootste deel nog steeds in haar originele vorm gevierd. Mexicanen geloven dat geliefden op deze dagen weer even bij hen zijn en dat maakt dit feest bijzonder, maar ook emotioneel.

Als backpacker naar Dia de los Muertos in Mexico.

Gezien de emotionele waarde, kan het bezoeken van Dia de los Muertos alleen met veel respect. Families en vrienden vieren dit feest veelal in besloten kringen en op de graven van doden. Niet echt een situatie om je in te mengen, tenzij je uitgenodigd bent.

Toch kun je Dia de los Muertos als backpacker echt meemaken. Het feest heeft zich in de afgelopen jaren steeds meer verplaatst naar de grote pleinen in steden. Hier kun je je als backpacker prima vermaken. Geschminkt als een skelet vieren mensen feest. Er wordt gegeten, gedanst en de dood wordt gevierd met een lach. Dit is de plek waar mensen samenkomen om zich te ontladen na een emotionele dag.

backpacken backpackkit mexico
Geschminkt als skelet viert men feest.

Dia de los Muertos wordt het grootst gevierd in het zuiden van Mexico, met name in de staat Oaxaca.

Have fun!


Tweet
Share
+1
Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *