Connect with locals – 8 handige weetjes voor op reis

Door 8 Nederlandse reisbloggers

Reizen is fantastisch, maar wat als je de taal van het land niet spreekt? Vaak leidt dit tot hilarische momenten, maar het kan ook lastig zijn. Deze 8 Nederlandse reisbloggers geven je tips.

1. Draag altijd een kaartje van je hostel/hotel bij je

Uiteindelijk is er maar één plek waar je aan het einde van de dag in elk geval naar terug moet, je slaapplek. En dat namen van hotels en hostels in een andere taal niet altijd overkomen ervoer Daisy van Soetkees.

“We stappen in zo’n Thaise ‘taxi’. Een truck met bankjes waar je achterin de bak stapt. “To Zensala hotel”, zeg ik tegen de mevrouw. “Across the river”. De taximevrouw knikt enthousiast, roept iets van ‘yes yes’ en begint te rijden. “Goh, dit stuk van de stad hebben we nog niet gezien hè”, zeg ik nog tegen mijn vriend. De truck stopt. Verkeerslicht misschien? Overstekende apen? Je weet het maar nooit. Maar nee hoor. “Helloooo, helloooo”, zegt het vrouwtje. “Hotel is here, you go out”. Tja, je raadt het misschien al, maar ons hotel was in geen velden of wegen te bekennen.”

TIP van Daisy:
Laat de belangrijkste woorden en het adres van je hotel opschrijven in de lokale taal. Meestal helpt het hotelpersoneel je graag en kom je altijd terug in je hotel.

2. Beeld uit wat je bedoeld

Met gebaren kom je vaak een heel eind en het levert hilarische taferelen op. Dat gebeurde Shirley van Endless Dutch Journey toen zij op reis deodorant wilde kopen.

“Ik wilde een keer deodorant kopen, maar sprak de taal niet. De uitleg ging in gebarentaal. Ik rook onder mijn oksel, trok een vies gezicht en maakte een spray gebaar en geluid. Ze snapte er niets van haha.”

TIP van Shirley: Zorg dat je jezelf een beetje verdiept in de taal/gebaren en wees respectvol. Een duim omhoog is bijvoorbeeld in een aantal landen het zelfde als een middelvinger gebaar. Pas dus op.

3. Draag belangrijke documenten bij je

De juiste papieren bij je hebben, dat kan soms al een hoop verwarring voorkomen. Nathalie van Hasta la Proxima ervoer zelf hoe lastig het is om je te redden zonder de juiste papieren.

“Ik ben weleens aangehouden in het buitenland, omdat ik te hard reed. Ik had geen rijbewijs bij me, geen autopapieren en sprak de taal niet. Probeer dan maar eens rustig te blijven ;)”

TIP van Nathalie: Draag altijd een kopie van je belangrijkste documenten op zak. Zo kun je, wanneer je de taal niet spreekt, wel altijd de juiste papieren laten zien.

4. Stap over je schaamte heen

Als je de taal niet spreekt kun je er soms niet om heen een beetje voor schut te staan om je verstaanbaar te maken. Maar ach, is dat niet een van de charmes van reizen? Edith van Travel Create Repeat stapte over haar schaamte heen om eten te bestellen.

“Op een markt in Thailand wilden we wat streetfood bestellen. Maar tja, de eigenaar sprak geen woord Engels… Stonden we daar allerlei dieren uit te beelden om te weten wat er op ons bord lag!”

TIP van Edith:
Stap over je schaamte heen. Je voelt je misschien een oen als je loopt te hakkelen met handen en voeten, maar het wordt gewaardeerd. En samen lachen is universeel.

5. Ken je basics

Sommige woorden kun je gewoon beter weten. Zo zorg je ervoor dat je op de meest cruciale momenten in elk geval niet met je mond vol tanden staat. Roëll van We Are Travelers maakte dit mee in Cuba.

“Toen in onze Casa Particulares in Cuba het WC-papier op was heb ik mijn best gedaan om me verstaanbaar te maken: “Mas… ehm… Papellas?! Eh… *laat wc-rol zien en lacht hoopvol”. Maar ook toen mijn badkamer daar vol zat met kakkerlakken…!”

TIP van Roëll: Neem een woordenboekje mee en zorg dat je de meest belangrijke wooden in een taal kent. En dit zijn meestal niet de standaard woorden als ‘hallo’ en ‘ja graag’, maar juist woorden als wc-papier, water en kakkerlak.

6. Gebruik een vertaal app

Tegenwoordig hoeft communiceren niet moeilijk meer te zijn. Door de talloze vertaal apps die er op de markt zijn, kun je met je mobiel altijd met iemand praten.

“In Taiwan spreken erg weinig mensen Engels waar het bestellen van eten wel eens voor lastige situaties zorgde. Gelukkig kwam er een meisje aan met een vertaal-app op haar telefoon.”

TIP van Kirsten: Een vertaal app is vooral handig voor korte zinnen en woorden. Drie veelgebruikte apps zijn GoogleTranslate, iTranslate en WayGo.

7. Wees geduldig

Met een beetje geduld kun je de leukste gesprekken voeren, ook in een taal die je niet kent. Tessa ven Tessa Goes Global leerde dit op Sumatra.

“Toen ik een reis maakte op Sumatra ging ik bij een vrouw op bezoek die ongeveer 20 jaar daarvoor mijn oom en tante had ontmoet. Deze vrouw sprak geen engels, maar we deden ons best om haar levensverhaal te begrijpen. Alles wat deze vrouw had in de tijd dat mijn oom en tante daar waren, een goed lopend hostel, is ze in die 20 jaar verloren. Nu verbouwt ze groentes en verkoopt die zodat haar kinderen naar school kunnen.”

TIP van Tessa: Neem de tijd om de lokale bevolking te leren kennen. Door verhalen steek je best veel op van een taal.

8. Praat met handen en voeten.

De kans is groot dat je tijdens het backpacken een keer de weg moet vragen. Dan is het natuurlijk handig als je de taal spreekt. Sigrid van My Travel Secret sprak de taal niet, maar loste dit op met handen en voeten.

“We zijn een keer in Laos verdwaald tijdens een brommer rit. Leg in de “middle of nowhere” maar eens uit waar je precies naar toe moet. We hebben toen met handen en voeten naar de weg gevraagd.”

Tip van Sigrid: Met handen en voeten kom je echt een eind! En wanneer je de weg vraagt is het natuurlijk makkelijk om te wijzen in de richting van waar je denkt dat je heen moet. Nog handiger is het natuurlijk als je een kaart mee hebt waar je je bestemming op aan kunt wijzen! Maar je zult net zien dat je die niet bij je hebt, die ene keer dat je verdwaalt.


Tweet
Share
+1
Pin it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *