Carnaval in Brazilië

Het Braziliaans carnaval bezoeken als backpacker

Het Braziliaans carnaval vindt elk jaar plaats in februari. En hoewel vooral het feest in Rio de Janeiro bekend is, hoeft dit niet de leukste plek te zijn om dit feest als backpacker te vieren. Waar je dan wel moet zijn en waarom vertellen we je graag.

Braziliaans carnaval.

Tijdens het carnaval in Brazilië wordt het begin van de lente gevierd. Gedurende 4 dagen leggen de Brazilianen het werk neer om dag en nacht te feesten. Het festival vind dit jaar plaats vanaf 7 februari en eindigt de dag voor Aswoensdag.

backpacken backpackkit brazilie
Carnaval in de straten van Rio

Het carnaval wordt door heel Brazilië gevierd. Toch is het carnaval in Rio de Janeiro het meest bekend. In de stad wordt het feest voornamelijk georganiseerd door inwoners van de Favelas, de krottenwijken van Rio de Janeiro. Tijdens de parade trekken Sambascholen door de Sambadrome, een 700 meter lange straat die speciaal voor deze optocht wordt voorzien van tribunes. De optocht wordt gezien als een competitie tussen de verschillende wijken van de stad, elk vertegenwoordigd door meerdere Sambascholen. Zo doen er ieder jaar meer dan 100 scholen mee en paraderen er op sommige dagen meer dan 2 miljoen dansers door de straat.

Korte geschiedenis van het Braziliaans carnaval.

Tradities uit verschillende culturen maken het Braziliaans carnaval tot wat het vandaag de dag is. Van oorsprong namen de Portugezen het feest ‘Entrudo’ mee naar Brazilië, een feest waarbij het begin van de lente gevierd werd. Feestvierders gingen de straat op met emmers water, citroenen en limoenen, om elkaar daarmee te besmeuren. Later kreeg het feest steeds meer invloeden vanuit de Afrikaanse en Indiaanse cultuur. Vooral de Afrikaanse invloeden hebben dit feest gemaakt tot een feest waarbij muziek, dans en gekleurde kostuums centraal staan.

Ook de muziek- en dansstijl die tijdens het carnaval overal te horen en te zien is, heeft een Afrikaanse oorsprong. Samba is van oorsprong een Afrikaanse kringdans, waarbij trommelende mensen in een kring muziek maken. Eén voor één stapt iemand de kring in om een solo te dansen. Deze persoon nodigt een volgende danser uit in de kring, door met zijn buik de buik van de ander aan te raken. De Braziliaanse vorm van Samba is ontstaan in de deelstaat Bahia, waar voormalig slaven met verschillende afkomst hun muziekstijlen en dans met elkaar mengden.

backpacken backpackkit brazilie
Muziek en dans vullen de straten

De eerste carnavalsoptochten in Rio de Janeiro, vonden plaats in de 18e eeuw. De rijkste inwoners van de stad begonnen feest te vieren op straat met zelfgemaakte maskers en kostuums. Sindsdien vindt deze optocht elk jaar plaats. De enige jaren dat de optocht in Rio de Janeiro niet plaatsvond, was tijdens de Tweede wereldoorlog.

Als backpacker naar het Braziliaans carnaval.

Hoewel het carnaval in Rio de Janeiro het meest bekend is, hoeft dit niet de beste plek te zijn om het carnaval als backpacker te vieren. Tijdens het carnaval in Rio de Janeiro is het erg druk en zijn prijzen voor accommodatie veel duurder. Daarbij is het carnaval in Rio de Janeiro betaald en kun je de parade alleen vanaf de tribunes bekijken. En! Er is een plek waar het carnaval nog groter gevierd wordt dan in Rio.

backpacken backpackkit brazilie
Carnaval in Salvador De Bahia

De stad Salvador de Bahia telt 2,5 miljoen inwoners, hoofdzakelijk van Afrikaanse afkomst. Als de geboortestad van de Samba en de dans Capoeira, is het niet gek dat het carnaval hier groter gevierd wordt dan waar dan ook in Brazilië. Volgens het Guinness Book of Records is dit carnaval met twee miljoen bezoekers het grootste straatfeest ter wereld. Je kunt het feest hier niet alleen gratis bezoeken, maar in Salvador de Bahia kun je als bezoeker gewoon met de parade meelopen.

Have fun!


Tweet
Share
+1
Pin it

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *