Backpacken in Malawi

Jolande van Mijn Reisparadijs geeft tips en informatie over backpacken in Malawi

Reisblogster Jolande reist veel in Afrika. Een van haar favoriete backpack landen is Malawi. Ze vertelt haar verhaal en geeft tips en informatie over backpacken in Malawi.

Wat maakt backpacken in Malawi zo bijzonder?

Malawi is ontzettend goedkoop en het meest onderontwikkelde land van Oostelijk en Zuidelijk Afrika. Je kunt hier echt voor een koek en een ei eten kopen en de bussen kosten ook niks. Aan grote bezienswaardigheden ontbreekt het een beetje, maar het vette van dit land is juist dat het zo onontwikkeld en rauw is. En er is zeker genoeg te zien! Verder zijn de mensen echt énorm vriendelijk. Het land wordt ook wel het “warme hart” van Afrika genoemd en dat is niet voor niks.

malawi backpacken backpackkit
Eenvoudige woningen in een dorpje in Malawi
Wat kan een backpacker verwachten tijdens het backpacken in Malawi?

Geen georganiseerde shuttles of party hostels zoals in Azië, maar wel opgepropt zitten met te veel mensen in een minibus, op weg naar je nieuw avontuur. Ga vooral de natuur en de kleine dorpen in, want dit maakt Malawi nog zo onaangetast en uniek. Je kunt veel aandacht van de lokale bevolking verwachten: “mzungu mzungu” (blanke blanke), maar dit is vrijwel altijd goed bedoeld. Mensen zijn nieuwsgierig en willen een praatje met je maken en zijn ontzettend trots op hun eigen land en praten er graag honderduit over. Eet zoals de locals doen (gerechten gemaakt van rijst, maïs of banaan) en loop zoals de locals doen (rustig aan) en kom in het Afrikaanse ritme. Vergeet niet een keertje uit te gaan om eens écht te zien wat dansen is. Verwacht niet te veel jonge twintigers met een backpack, maar eerder misschien dertigers – ervaren in het reizigersvak.

Hoe zou je de mensen in Malawi omschrijven?

Enorm vriendelijk. Op toeristische plekken kunnen ze soms wel opdringerig zijn en om geld vragen of je iets willen verkopen. Maar een simpele ‘nee’ met een glimlach is 99% van de tijd genoeg om ze af te wimpelen. Ook gebruik ik vaak: “Maybe later” iets wat ze zelf ook doen en waar ze dan altijd om moeten lachen. Als je iets koopt, ding altijd af en zit ongeveer op 1/3e van de gevraagde prijs (ja echt, ook als ze zeggen dat iets maar 1 euro kost). Maar over het algemeen heb ik in mijn reizen in Malawi echt de meest vriendelijke en behulpzame mensen ontmoet die héél graag met je praten. Neem hier dan ook uitgebreid de tijd voor 😉

malawi backpacken backpackkit
Jongens in Malawi gefotografeerd door Jamie Mink
Wat kun je vertellen over…

…het transport voor backpacken in Malawi?
Er is geen backpackers netwerk. Wel kun je met lokale bussen gaan. Dit is hartstikke budget-proof, maar niet gemaakt voor mensen met haast. Als ik naar een andere plek reis, zorg ik er eigenlijk altijd voor dat ik in de ochtend vertrek. Ook al is het maar vier uur rijden. Het wordt toch aangeraden om niet ’s avonds te reizen en je weet maar nooit hoe vaak de bus onderweg stopt, of dat de benzine op is of de band lek gaat. Een rit van vier uur duurt zomaar tien uur. Desalniettemin kom je wel prima op alle plekken waar je heen wilt als backpacker. Maar dus wel met veel geduld en vaak behoorlijk oncomfortabel (met z’n tweeën op één stoel, geen airco en vijf maïszakken onder je voeten is absoluut de regel, waar nauwelijks uitzonderingen op bestaan).

…de veiligheid voor backpacken in Malawi?
Zolang je overdag reist is dit prima. Wanneer de zon ondergaat zorg ik altijd dat ik bij mijn hostel ben, of neem ik de taxi van plek naar plek. Overdag heerst er een enorme sociale controle in Malawi en is het pech als je wat overkomt – net als op heel veel plekken op de wereld overigens. Ga niet met je dure telefoon of geld door de lucht zwaaien, ik heb gehoord dat er op sommige plekken wel eens wat gestolen kan worden. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb mij in Malawi nooit onveilig gevoeld. Over het algemeen zijn de locals heel beschermend naar toeristen toe.

Lake malawi backpackkit
Het prachtige lake Malawi
Wat mag je niet missen als backpacker in Malawi?

Lake Malawi!- Slaap in Cape McLear of Nkhata Bay. Eet veel vis en ga snorkelen.
Zomba- voor het leukste stadje in Malawi, waar je ook Zomba Plateau kan beklimmen
Livingstonia- en slapen bij The Mushroom Farm voor een enorm vet uitzicht.
De boottour in Liwonde National Park- om olifanten en krokodillen in het water te zien. De savanne safari is ook vet, maar niet zo indrukwekkend als in andere landen. Dus misschien overslaan als je ook ergens anders heen gaat.
Mount Mulanje- voor een bijzondere trekking (met gids!)

Enjoy Malawi!


Backpackkit samen met:
Jolande backpackkit backpacken Afrika

Jolande

Hi! Ik ben Jolande, 24 jaar en momenteel op wereldreis. Mijn aller eerste reis ging naar Oeganda. Al sinds de basisschool wilde ik een keer naar Afrika en dat verlangen is in de jaren daarna alleen maar gegroeid. Bij bijzondere stammen langsgaan, back to basics, de grote olifanten en lange giraffen zien. Schudden met je billen in het rode Afrikaanse zand op de heerlijkste beats… Toen ik tijdens mijn studie in contact kwam met Oegandese dans wist ik het zeker: ik ga liever naar Oeganda dan studeren ;) Een paar maanden later stond ik met mijn voeten in het rode zand tussen de bananenbomen. Mijn eerste avontuur met mijn backpack en er zouden nog velen volgen! Op Mijn Reisparadijs neem ik je mee op mijn reizen!

Lees meer over Jolande op Mijn Reisparadijs
Tweet
Share
+1
Pin it
Gerelateerde producten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *