Backpacken in Guatemala

Hosteleigenaar Jan geeft tips en informatie voor backpacken in Guatemala

Jan is hosteleigenaar van The Driftwood Surfer in Guatemala. Hij vertelt zijn verhaal en geeft tips en informatie over backpacken in Guatemala.

Hoe ben je in Guatemala terechtgekomen? What’s your story?
Na mijn eertse reis heb ik altijd gezegd dat ik mijn eigen hostel wilde runnen op het strand. Ik zou het hoe dan ook gaan doen!

Na mijn studie Toerisme, was ik in Nederland aan het werk om mijn studielening af te lossen. Ik had zo’n hekel aan de grauwe nederlandse winters, dat ik besloot ergens anders te gaan werken voor twee maanden en een maand te reizen om zo wat geld te sparen. Een vriend van me raadde Los Amigos Hostel in Flores, Guatemala, aan. Dus ik solliciteerde naar een vrijwilligersbaantje daar. Na één mailtje kon ik mijn vlucht boeken, want ik was aangenomen. Los Amigos is een geweldig hostel dat alles biedt wat een backpacker zoekt. Ik werkte in de bar als vrijwilliger, maar na drie weken bood de eigenaar me een baan als hotelmanager aan. Natuurlijk wilde ik het hostel met driehonderd bedden runnen, dus ik nam de baan. Het was hard werken, maar ik vond het geweldig! Het team, de mensen, de creativiteit.

backpacken backpackkit guatemala
Lake Atitlan in Guatemala

Na meer dan een jaar en een heerlijke tijd, besloot ik verder te reizen, op zoek naar misschien wel mijn eigen plek. Twee dagen later ontmoette ik Ruty en Brent, allebei oud-hosteleigenaren, die bezig waren met een nieuw surfhostel in El Paredon, Guatemala. We gingen naar het strand om de plek en de surf te bekijken. Na enkel een weekend hadden we een afspraak met de eigenaar en was er een deal. “Are you in Jan?” … I guess so, was mijn antwoord. Ik kon het niet geloven, want ik had deze gasten pas drie dagen geleden ontmoet.

Een week later was ik weer in Nederland, op zoek naar investeerders. Ik had maar vijf weken, maar ik geloofde erin en begon een businessplan te schrijven. Iedereen hielp waar ze konden en ik spamde, spamde en spamde, tot ik ineens de hele investering bij elkaar had. Ongelofelijk! Na zes weken in Nederland ging ik weer terug naar Guatemala om het grootste avontuur van mij leven te starten.

Wat kan een backpacker verwachten tijdens het backpacken in Guatemala?
De backpackcultuur is best groot in Guatemala, omdat het een makkelijk land is om door te reizen en er zo veel te zien is. Fantastische Maya-tempels in het noorden en het mooiste waterterras in Semuc Champey. Minder bekent zijn de hooglanden, in het bijzonder Todos Santos, waar de mensen geweldig zijn. Maar niet veel mensen gaan daar heen.

backpacken backpackkit guatemala
De Maya-tempels van Tikal

Hoe zou je de mensen in Guatemala omschrijven?
Mensen in Guatemala zijn erg vriendelijke en behulpzaam. Zelfs als je geen woord Spaans spreekt zullen ze je proberen te helpen tot je weet waar je moet zijn. Als je ze leert kennen zijn het open mensen met een goed gevoel voor humor, maar hoog in de bergen spreken mensen geen Spaans en zijn wat terughoudener.

Wat kun je ons vertellen over…
… het transport voor backpacken in Guatemala?
Easy peasy! Er gaan shuttlebusjes van hostel naar hostel waar je gebruik van kunt maken.

…de veiligheid voor backpacken in Guatemala?

Ik heb me nooit onveilig gevoeld in Guatemala, maar gebruik wel je gezonde verstand en ga niet met een Ipad op staat lopen.


Backpackkit samen met:
backpacken backpackkit guatemala

Jan

De Nederlandse Jan ontmoeten zijn business partners een week voordat ze samen een hostel aan de kust van Guatemala kochten. Daar runt hij nu het surfhostel The Driftwood Surfer.

Bekijk de website van The Driftwood Surfer
Tweet
Share
+1
Pin it

Comments

  1. Wat een gaaf verhaal en heb er bewondering voor dat je zo je eigen leven vorm hebt gegeven zoals jij dat voor je zag ook al heb je er keihard voor gewerkt. Je hebt de .oed vehad je hart te volgen
    Ik hou ontzettend van reizen en doe dat ook veel ,als ik jong was geweest was ik ook vast vertrokken . Ik wens je een prachtig leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *