Backpacken in Afrika

Het nieuwe backpack continent!

Jolande van 24 blogt op haar website Mijn Reisparadijs over haar prachtige reizen. Haar passie voor Afrika bracht haar naar meerdere malen naar dit interessante continent. Het is gek dat niet meer backpackers naar Afrika gaan, want het continent heeft genoeg te bieden! We zien dan ook dat backpacken in Afrika in de nabije toekomst steeds populairder gaat worden. Jolande geeft je alvast een voorproefje.

Wat maakt backpacken in Afrika zo bijzonder?

Je stapt werkelijk een andere wereld in. Alles gaat er anders. Het ruikt er anders, het voelt er anders, de mensen en hun cultuur zijn anders. Natuurlijk is dit ook zo als je bijvoorbeeld naar Azië of Latijns-Amerika reist, maar in Afrika gaat het reizen echt nog een stapje verder. Bussen die niet op tijd rijden, leven in kleine dorpjes en je behoeftes doen boven een gat in de grond. Eerder geen elektriciteit hebben dan wel. Elke dag rijst, of maïspap eten. Maar ook: enorme zoogdieren zien op de savanne. Lachen om de mannen als ze voor tien koeien met je willen trouwen. Het niet begrijpen van de Afrika-logica. Gebeurt het niet vandaag? Dan gebeurt het wel morgen. Of helemaal niet. Leven zonder klok en één zijn met het ritme van de natuur. Prachtige ongerepte uitzichten, ver weg van het massatoerisme en de populaire backpackers hostels. Avontuurlijke reizigers ontmoeten met meer verhalen dan je oma. Ik denk dat geen ander continent op de wereld je zo uit je comfort zone trekt als Afrika.

jolande backpacken afrika backpackkit
Jolande in haar eentje op reis in Malawi
Waar gaan de meeste backpackers heen in Afrika?

Zuid-Afrika is denk ik de enige bestemming waarvan ik echt kan zeggen dat het een populaire backpackbestemming is. Dit land is het meest westers van Afrika, onder andere door invloed van de blanke mensen die er tijdens de apartheid zijn blijven wonen. Je hebt er natuurlijk de big 5 en er gaat zelfs een backpackersshuttle door het land! Hoewel het het meest populaire land is, is het niet het veiligste land voor backpackers, dus houdt daar rekening mee.
En… Afrika is juist zo ontzettend tof omdát het nog zo onontwikkeld is. Mensen vinden het vaak spannend om naar onontdekte gebieden te trekken – maar mijn ervaring leert: hoe minder toeristen in Afrika, hoe vriendelijker de mensen voor je zijn en hoe een groter ‘wow’ moment je zult hebben als je aan de top van die berg staat en uitkijkt over de savanne.

Welke landen zou jij backpackers in Afrika aanraden?

Zelf heb ik gebackpackt in Oeganda en Malawi. Allebei echt ontzettend bijzonder omdat er nog weinig backpackers zijn. Zo sliep ik in Malawi in mijn eentje in een hostel en zat ik vrijwel altijd als enige blanke in de lokale bus. Je ontmoet zeker backpackers in Oostelijk en Zuidelijk Afrika, maar het is absoluut geen Thailand. Verre van zelfs. Dit maakt het voor mij juist ontzettend leuk en avontuurlijk! In Afrika kan je veel contact hebben met de lokale bevolking. Vrijwel in heel Oostelijk en Zuidelijk Afrika is de voertaal Engels (toch een handig overblijfsel van de koloniale tijd!). Er is altijd wel iemand die Engels spreekt en zo heb je zelfs in de bussen vaak de meest hilarische gesprekken met mensen. Iets wat ik ontzettend leuk vind!

Malawi is ontzettend goedkoop en het meest onderontwikkelde land van Oostelijk en Zuidelijk Afrika. Je kunt hier echt voor een koek en een ei eten kopen en de bussen kosten ook niks. Aan grote bezienswaardigheden ontbreekt het een beetje, maar het vette van dit land is juist dat het zo onontwikkeld en rauw is. Daarnaast zijn de mensen echt énorm vriendelijk. Het wordt ook wel het “warme hart” van Afrika genoemd.

Oeganda heeft alle mooie safariparken te bieden, zonder het massatoerisme van Kenia en Tanzania. Hier reed ik in mijn eentje in een auto over de savanne langs leeuwen, olifanten, buffels, gazelles en giraffes. Zonder ook maar een andere auto te zien. Je hebt er twee prachtige meren, bergen om in te wandelen, maar bovenal: het is er super groen. Het staat er bomvol van de bananenbomen en het rode zand in contrast met de groene natuur is adembenemend. De Oegandezen zijn ontzettend grappig en zijn altijd in voor een praatje. Het is hier geen kunst om contact te krijgen met de lokale bevolking. Doe dit dan ook: want het zult je hele leven bij blijven!

safari backpacken afrika backpackkit
Olifanten spotten in Oeganda

Zambia heeft ook ontzettend mooie natuurparken en ik bezocht er zelfs één backpackend, met de lokale bus. Compleet backpack-budget-proof zag ik de big 5. Min de neushoorns dan. Die waren er niet. Daarnaast kun je natuurlijk de Victoria Falls bezoeken in Zambia.

Rwanda staat nog hoog bovenaan mijn bucketlist, maar ook Westelijk Afrika zou ik graag eens willen bezoeken. Hier spreken de mensen over het algemeen Frans, dus dat kan een tikkeltje lastig zijn. Ik heb eigenlijk geen idee wat ik kan verwachten van de landen daar om te backpacken. Er is zo weinig informatie over te vinden op internet. Maar ik weet dat mensen het doen, dus het is mogelijk! Toch ontzettend vet om eens wat te doen wat niét uitgekauwd is op internet?!

Ethiopië
is weer een hele andere bestemming van deze lijst. Meerdere malen heb ik enthousiaste verhalen hierover gelezen. De cultuur is echt compleet anders. Ik maakte er ooit een overstap en zag een deel van het land vanuit het vliegtuig. Zó groen en heuvelachtig. En de mensen zelf hebben een compleet eigen uitstraling en cultuur.

Wat is een leuke route als je door Afrika wilt backpacken?

Joe! Dat is een lastige. Een populaire route en eentje die ik heel graag zou willen doen is van Oeganda (of misschien zelfs vanuit Ethiopië) naar Zuid-Afrika te reizen. Je kruist dan, naast bovenstaande landen, Kenia, Tanzania, Malawi, Zambia, Mozambique, Zimbabwe, Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te doen. Trek hier zeker een paar maanden voor uit, zeker als je met het openbaar vervoer reist en je niet compleet gefrustreerd op je eindbestemming wilt aankomen.

hostel backpacken afrika backpackkit
Een van de mooie hostels in Afrika

Je kunt natuurlijk ook een stukje van een route doen, of gewoon één land. De landen zijn vrij groot en zeker als backpacker heb je wat geduld nodig met de connecties van plek naar plek. Een maand is zo gevuld in één van bovenstaande landen.

In West Afrika lijkt het mij ontzettend leuk om eens van Dakar in Senegal helemaal naar Cameroon te reizen. Je doorkruist dan Gambia, Guinea, Sierra Leone, Ivoorkust, Ghana, Togo, Benin, Nigeria en Cameroon. Maar ik heb geen idee hoe dit zal zijn. Ik denk dat het zeker haalbaar is, maar of het makkelijk is dat vraag ik mij af, haha! Ik denk dat Oostelijk en Zuidelijk Afrika wat toegankelijker is als backpacker. Maar dat baseer ik eigenlijk vooral op mijn eigen ervaring (en sinds ik geen ervaring heb in de rest van Afrika…)

Krijg jij ook zin om te backpacken in Afrika?


Backpackkit samen met:
Jolande backpackkit backpacken Afrika

Jolande

Hi! Ik ben Jolande, 24 jaar en momenteel op wereldreis. Mijn aller eerste reis ging naar Oeganda. Al sinds de basisschool wilde ik een keer naar Afrika en dat verlangen is in de jaren daarna alleen maar gegroeid. Bij bijzondere stammen langsgaan, back to basics, de grote olifanten en lange giraffen zien. Schudden met je billen in het rode Afrikaanse zand op de heerlijkste beats… Toen ik tijdens mijn studie in contact kwam met Oegandese dans wist ik het zeker: ik ga liever naar Oeganda dan studeren ;) Een paar maanden later stond ik met mijn voeten in het rode zand tussen de bananenbomen. Mijn eerste avontuur met mijn backpack en er zouden nog velen volgen! Op Mijn Reisparadijs neem ik je mee op mijn reizen!

Lees meer over Jolande op Mijn Reisparadijs
Tweet
Share
+1
Pin it
Gerelateerde producten:

Comments

  1. Hey jolande, geweldig dat je dit doet in Afrika. Helaas is er inderdaad weinig informatie over backpacken in Afrika en daarom verdien je zeker een compliment dat jij er over schrijft. Zelf zal ik Europa verlaten volgend jaar om zoveel mogelijk landen van de wereld te zien. Hier zullen zeker veel landen van Afrika tussen zitten die ik nog niet bezocht heb ,alleen is het niet mogelijk om een reis te plannen omdat de situatie in een land zo rap kan veranderen en veilig reizen is toch een vereiste als je maar alleen zijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *