De Atacama woestijn in Chili

Backpacken naar de droogste woestijn ter wereld

Het is bijna alsof je op een andere planeet beland. De Atacama woestijn in het noorden van Chili is de droogste woestijn ter wereld, maar wordt omringt door besneeuwde vulkanen. Je vindt er rode zandduinen, zoutvlaktes waar roze flamingo’s voeden en geisers aan de voet van besneeuwde vulkanen. In het midden van al dit ligt het gezellige plaatsje San Pedro, waar steeds meer backpackers verblijven om vanuit daar de omgeving te verkennen. In deze complete travel guide voor backpackers vertellen we je alles wat je moet weten.

Wat is de Atacama woestijn?
De Atacama woestijn ligt in het noorden van Chili en is de droogste woestijn van de wereld. Het uitgestrekte gebied grenst op een aantal punten aan Bolivia, Peru en Argentinië. Vlakbij de grens met Bolivia ligt het plaatse San Pedro de Atacama. Het van origine zoutmijn plaatsje, is in de laatste jaren uitgegroeid tot het toeristisch centrum voor bezoekers van de Atacama woestijn. Vanuit het plaatsje kun je op eigen gelegenheid of met verschillende tour companies de omgeving verkennen. In het plaatsje kun je ‘s avonds lekker eten, winkeltjes bezoeken en naar live muziek luisteren.

backpackkit atacama chili
Besneeuwde bergen aan de horizon in San Pedro.

Hoe kom je in de Atacama woestijn?
Er zijn verschillende manieren om in San Pedro de Atacama te komen. Vanuit de hoofdstad Santiago de Chili is het een korte vlucht naar Calama. Vanuit daar rij je in een uur naar San Pedro de Atacama. Veel mensen huren op het vliegveld een auto, om de omgeving met de auto te kunnen verkennen. Het is aan te raden om in het winterseizoen een grote 4×4 truck te huren, vooral als je ook de bergen in wilt. En geloof me, dat wil je.
Een andere manier om San Pedro de Atacama te bereiken is met de auto via Bolivia of Argentinië. Dit is natuurlijk een hele gave road trip, maar zorg wel dat je genoeg tijd hebt. Vooral in de winter kan het zijn dat wegen dagen gesloten zijn en dat je elke dag weer af moet wachten of je verder kunt rijden. Wel een echt avontuur dus!

backpackkit atacama chili
De zoutvlaktes van de Atacama woestijn.

Wanneer ga je naar de Atacama woestijn?
Je kunt de Atacama woestijn het hele jaar bezoeken, maar wanneer de echte winter in het gebied begint wordt het erg koud en kun je niet alle gebieden meer bezoeken. Zo was ik in mei in San Pedro, het begin van de winter, en konden we door de hevige sneeuwval al niet meer naar de geisers die hoger op de vulkanen liggen. Door de seizoenen krijg je in verschillende maanden ook echt een andere woestijn te zien. In de zomer is de woestijn droog en rood en in de winter zie je in de verte de besneeuwde vulkaantoppen. Over het algemeen kun je de Atacama woestijn het beste bezoeken van oktober t/m mei.

backpackkit atacama chili
Sandboarden in Valle de la Luna.

Wat kost backpacken in de Atacama woestijn?
Backpacken in de Atacama woestijn hoeft niet duur te zijn. In San Pedro de Atacama vind je dure hotels, maar ook leuke hostels waar je een goedkoop bed in een dorm kunt krijgen. De excursies die worden aangeboden zijn niet goedkoop, maar als je een auto hebt kun je bijna alles zelf bezoeken. En de toegangstickets voor de meeste gebieden zijn niet meer dan een paar euro. Veel mensen huren in San Pedro een fiets om de nabije omgeving te verkennen, wat natuurlijk ook erg in de kosten scheelt. Het beste kun je je in San Pedro even goed oriënteren en besluiten wat het beste bij jou en je budget past. Laat je niet te snel overhalen voor een tour, want de meeste dingen kun je in Atacama gewoon op eigen houtje doen. Wij vonden het geweldig om helemaal alleen door dit onwijs mooie en verlaten landschap te rijden, mar natuurlijk kan het ook leuk zijn om je bij een groep aan te sluiten. Vooral als je alleen reist.


Backpackkit samen met:
backpacken backpackkit anne

Anne van Backpackkit

In juni 2017 was ik in de Atacama woestijn in Chili. Ik heb al veel van de wereld gezien, maar dit is zeker een van de plekken waar ik het meest van onder de indruk was. Ik kan me nog goed herinneren dat ik de hele tijd het gevoel had dat ik op een andere planeet was beland. Waar je ook keek, het landschap was zo ongelofelijk mooi en zo ongelofelijk anders dan alles wat ik ook gezien had. Als je van natuur houdt kun je Atacama eigenlijk niet overslaan.

Kijk voor meer verhalen op de blog van Backpackkit
Tweet
Share
+1
Pin it
Gerelateerde producten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *