Must-do’s voor backpacken door Cambodja

Betoverend & betaalbaar

Bewonder de tempels van Angkor Wat, verken de straten van de fascinerende hoofdstad Phnom Penh, leer de vriendelijke mensen kennen en ontspan op de gouden stranden en Cambodjaanse eilanden. Cambodja is een betoverende en goedkope bestemming voor backpackers.

Eten

Amok: deze heerlijke romige kokosnootcurry met vis is een must. Andere (minder aantrekkelijke) delicatessen die je kunt proberen zijn gefrituurde spinnen, krekels, gebarbecuede ratten en slangen. Suikerrietsap is een verfrissend drankje dat direct van het suikkerriet op straat wordt geperst en is de perfecte afkoeling in het hete Cambodja. Voor backpackers die de kosten laag willen houden zijn er op de straten in Cambodja heerlijke lokale maaltijden te vinden, zoals curry’s en roerbakgerechten die vaak nog geen 1 dollar kosten. Doe er nog een dollar ben en je hebt een grote fles lokaal Angkor bier bij je maaltijd. Als je na al die weken backpacken behoefte hebt aan Westers voedsel, kun je voor iets meer geld (3 dollar) een broodje krijgen of een pizza (voor 5 dollar).

Slapen

Mede dankzij het feit dat Cambodja een van de goedkoopste landen in Azië om te reizen is, is het een populaire bestemming voor backpackers. In veel steden en dorpen zijn er hostels te vinden voor slechts 1 of 2 dollar per nacht. Voor ongeveer 8 dollar kun je een geweldig hostel krijgen met extra’s zoals gratis ontbijt en een zwembad. Als je een keer de behoefte hebt om goed uit te rusten van al dat reizen en slapen in de dorms, kun je een tweepersoonskamer krijgen in een mooi hotel met alles erop en eraan voor 15 dollar per nacht. 

Hoogtepunten

Hieronder vind je enkele hoogtepunten die perfect te bezoeken zijn tijdens een 3- of 4-weekse backpackreis.

De hectische straten van Phnom Penh

Phnom Penh

In de hoofdstad kun je een bezoek brengen aan de aangrijpende “Killing Fields” en het Tuol Sleng Museum om meer te weten te komen over de recente geschiedenis van Cambodja of je kunt je verdiepen in het oude verleden in het Nationaal Museum. Het is een stad van uitersten (arm vs. rijk en moderne technologie vs. traditie). Er is veel te ontdekken en om je over te verbazen, maar bereid je ook voor op hectiek, veel verkeer en drukke markten.

Angkor-tempels

Angkor Wat, op een paar kilometer van Siem Reap, wordt geprezen als een van de mooiste bouwwerken. Gebouwd door koning Suryavarman II, bloeide deze ontzagwekkende plek uit tot hoofdstad van het Khmer-rijk van de 9e tot de 13e eeuw. Dit “achtste wereldwonder” biedt 400 km2 aan tempelruïnes met prachtige begroeiingen. Angkor Wat zou in 35 jaar gebouwd zijn door 12.000 arbeiders.

Siem Reap

Siem Reap is de ideale uitvalshoek voor backpackers die Angkor Wat willen bezoeken. Maar het heeft veel meer te bieden: het is een levendige stad vol met restaurants en bruisende bars, avondmarkten, streetfood, drukbezochte backpacker hostels, het Phare Circus en het Tonlé Sapmeer (een van de grootste van Zuidoost-Azië) met haar drijvende huizen. Naast het bezoeken van Angkor Wat is het een aanrader om een scooter of fiets te huren en een tocht te maken rond Siem Reap om het omliggende platteland en de lokale dorpen te verkennen.

Daytrips vanaf Koh Rong

Koh Rong

Koh Rong is het grootste eiland van Cambodja en was ooit een verlaten tropisch paradijs. Het eiland heeft de afgelopen 5 jaar veel ontwikkeling doorgemaakt, maar de faciliteiten op het eiland zijn nog steeds vrij eenvoudig met backpacker-vriendelijke prijzen. Dit Cambodjaans eiland is inmiddels een feeststop geworden voor backpackers en als je op zoek bent naar een rustigere omgeving, kun je maar beter zien wat de andere eilanden van Cambodja te bieden hebben!

Koh Rong Samloem

Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor Koh Rong’s kleine broertje (4 km verderop): Koh Rong Samloem. Dit wordt beschouwd als een van de mooiste eilanden van Cambodja (en staat in de top 50 eilanden in Zuidoost-Azië) en is nog niet zo drukbezocht door feestende backpackers. Koh Rong Samloem heeft prachtige witte zandstranden, kristalhelder water en je kunt er geweldig snorkelen. Saracen Bay, aan de oostkust, is het belangrijkste strand waar alle boten aankomen en hier zul je de meeste accommodaties vinden (met bungalows voor maar 5 dollar).

Ream National Park

Ream National Park is een groot moerasland met veel verschillende flora en fauna. Je vindt er mangrove-moerassen, stranden, koraalriffen en niet te vergeten enkele van de mooiste tropische eilanden van Cambodja. Je kunt er ook uitstekend vogelspotten (van visarenden tot ijsvogels) of otters bekijken. Ten zuiden van dit park ligt het eiland Koh Thmei; het is vrijwel leeg en er is maar één “resort” met een paar strandbungalows. Hier kun je genieten van de rust, snorkelen en – als je tussen december en april reist – kun je er zelfs dolfijnen zien.

Visum voor Cambodja aanvragen

Een visum aanvragen voor Cambodja is online mogelijk voor 59,95 euro. Op dit moment kent Cambodja een negatief reisadvies. Sinds 30 maart is het alleen mogelijk om Cambodja in te reizen met een visum afgeven door een Cambodjaanse ambassade (geen e-visum), en een doktersverklaring  dat je COVID-19 vrij bent. Deze verklaring mag niet eerder zijn afgegeven dan 72 uur vóór de datum van het vertrek. Er is ook een bewijs van verzekering tegen medische kosten nodig, met een minimum dekking van 50.000 Amerikaanse dollars.


Tweet
Share
+1
Pin it
Gerelateerde producten: